2024. augusztus 24., szombat

Tanácstalan tanács

Feloszlatták a pobedai helyi közösség tanácsát – Az érintett tanácstagok szerint törvénytelenül, a topolyai önkormányzat illetékesei szerint törvényesen zajlott a folyamat

Nem túlzás azt állítani, hogy politikai vihar söpört végig Topolya község legkisebb helyi közösségében, a pobedaiban. Egy polgárok által kezdeményezett petíció nyomán hétfőre falugyűlést hívott össze a topolyai önkormányzat. Ezen a gyűlésen a jelenlévők titkos szavazással megvonták a bizalmat a helyi közösség tanácsától, amelyet 2013-ban választottak meg. Míg az eddigi tanácselnök és a tanácstagok azt állítják, hogy az aláírásgyűjtéstől kezdve egészen a leváltásukig minden szabálytalanul zajlott, addig a topolyai képviselő-testület elnöke szerint minden a törvényes előírásoknak megfelelően és a lakosság kérelme alapján történt.

A pobedai helyi közösség 3 településből áll: Pobeda, Svetićevo és Kavilló. Mindhárom település 5-5 tanácstagot ad, számolt be a médiának dr. Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának eddigi elnöke.

– A falugyűlésre a polgárok beadványa alapján került sor, ehhez az aláírásgyűjtés nagyon fura körülmények között lett megindítva. Ez alapján a községi elnök megkért bennünket, hogy szervezzünk falugyűlést mindhárom településen. Mi erről a beadványól kértünk egy másolatot, hogy fel tudjunk készülni a találkozóra. Sajnos, ezt a mai napig nem kaptuk meg. A következő lépésük az volt, hogy ők összehívták a falugyűlést. Ezt is alapszabály-ellenesen tették, mert a három falu helyett csak egyben hívták össze. 15-én sor került erre a gyűlésre, és az aktív tanácstagokkal úgy döntöttünk, hogy részt veszünk ezen, hogy megtudjuk, mit sérelmeznek a polgárok. Megjelentünk, de mivel nem láttuk értelmét a dolognak, ezért elhagytuk az üléstermet. Ezt követően a referendumkérdés megvitatása helyett ők lebonyolították a szavazást, ami törvény- és statútumellenes – mondta el a tanácselnök, aki azt szeretné, hogy minden a törvényes előírások szerint történjen.

Slavica Stojislavjević a tanács svetićevói tagja, és elmondása szerint falubelijei nem egyeznek a falugyűlésen történtekkel. A svetićevóiak nem mentek el a gyűlésre, és nem értik, hogy náluk miért nem tartottak. Néhányan aláírták a falugyűlést kezdeményező petíciót, de később visszavonták aláírásukat, mert megtévesztéssel csalták ki tőlük, mondta Stojislavjević. A tanácstag szerint az sem volt helyénvaló, hogy aki elment a falugyűlésre, annak a belépésnél meg kellett adnia személyi számát és alá kellett írnia.

– A falugyűlésen 69-en vettek részt, a helyi közösségben pedig közel 700-an élünk. És ők 69 emberrel akarják leváltani a tanácsot – mondta Stojislavjević.

Mészáros Heléna ugyancsak tanácstag, emellett képviselő a topolyai képviselő-testületben. Elmondása szerint nem félnek egy esetleges népszavazástól, de nem lehet manipulációval leváltani 15 embert, akik másfél éve dolgoznak a helyi közösség érdekében. Mészáros arra kéri az önkormányzati illetékeseket, hogy a falugyűlést tartsák meg mindhárom településen és a statútumnak megfelelően ott tegyék fel a kérdést az embereknek, hogy legyen-e szavazás az üggyel kapcsolatban.

Az önkormányzat részéről Plohl Edvint, a községi képviselő-testület elnökét kerestük meg a pobedai helyi közösségben kialakult helyzet kapcsán. Plohl elmondta, hogy azért kellett összehívniuk a falugyűlést, mert a pobedai helyi közösség 550 szavazópolgárának egyharmada  indítványt adott be a községnek.

– A polgárok a pobedai helyi közösség tanácsának feloszlatását kérték a községtől indítványukban. Az indokok között szerepelt többek között, hogy nincsenek megelégedve a helyi közösség munkájával, a kommunális feladatok végzésével, a pénzzel való elszámolással, a vízdíj kényszeres megfizettetésével, valamint gondok vannak a játszótér kapcsán. Miután átadták ezt az indítványt, a községi elnök felszólítást küldött a pobedai helyi közösségnek, hogy hívjanak össze falugyűlést. Ez nem történt meg, ezért kénytelen voltam én, mint kkt-elnök összehívni. Ezen a gyűlésen a jelenlévők egyhangúlag megszavazták a helyi közösség tanácsának feloszlatását – mondta el Plohl, majd kihangsúlyozta, hogy az egész folyamat a pobedai helyi közösség statútumával összhangban történt, valamint a falugyűlésre minden szavazópolgár névre szóló meghívót kapott. A tanácselnök arról is beszámolt, hogy következő lépésként június 30-áig ki fogja írni a rendkívüli választásokat a pobedai helyi közösség területére vonatkozóan.