2024. augusztus 23., péntek

Haradinaj: Nem félek a kiadatástól

A koszovói parlament határozattal követeli a Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjének szabadon bocsájtását

Miro Cerar szlovén miniszterelnök telefonon tett ígéretet Isa Mustafa koszovói kormányfőnek, hogy felgyorsítják a szerdán letartóztatott Ramush Haradinaj ügyének kivizsgálását, adta hírül csütörtökön a Koha.net híroldal. A beszámoló szerint Mustafa aggodalmáról adott hangot a Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjének ljubljanai letartóztatása miatt. Haradinajt az elfogatóparancsban háborús bűnökkel vádolják, a koszovói politikus kedden este a ljubljanai vizsgálóbíró előtt kijelentette, hogy addig nem hagyja el Szlovéniát, ameddig a bíróság vissza nem szolgáltatja útlevelét. A bíróság ideiglenesen kobozta el a koszovói politikustól a diplomataútlevelet.

Haradinaj, akit a szlovén hatóságok a ljubljanai reptéren vettek őrizetbe, egy Szerbia által 2006-ban kiadott Interpolos körözőlevél alapján kijelentette, nem fél attól, hogy Szlovénia kiadná őt Szerbiának. Az egykori gerillaparancsnok szerint a szlovén hatóságok „szégyenletesen” jártak el az ügyében.

– Ljubljanában vagyok és várom a diplomataútlevelem visszaadásáról szóló döntés meghozatalát. Számomra az elfogadhatatlan, hogy Szlovénia eddig nem tisztázta az egészet. Ha mindez nem az ő hibájuk, hanem a rendszer hibája, akkor ez semmi más nem lehet, mint a szlovén hatalom rossz szándéka. Nem aggódom Szerbia miatt, én Koszovó polgára vagyok – nyilatkozta Haradinaj az N televíziónak.

A szlovén bíróságnak csütörtök délután még nem sikerült utánajárnia, hogy a Haradinaj elleni körözőlevél érvényes-e még és állt-e bíróság előtt a Szerbia által megfogalmazott vádak alapján. A bíróság nyilatkozata szerint Haradinaj ellen ugyanúgy folyik az eljárás, mint mindenki más ellen, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki.

A koszovói parlament ugyanakkor egy határozattal követeli a Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjének azonnali szabadon bocsájtását. A határozatban kiemelik, hogy a szlovén hatóság feltétel nélkül és azonnal szolgáltassa vissza Haradinaj diplomataútlevelét, valamint felszólították a koszovói kormányt, hogy követelje Brüsszeltől az Interpolos körözőlevelek „kitisztítását”.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő szerint „furcsa”, hogy három nappal a Belgrád–Pristina-párbeszéd folytatása előtt került letartóztatásra Haradinaj: „Lehet, hogy ez véletlen, de lehet, hogy csak én furcsállom. Nem mélyedtem bele a vádiratba, de furcsa dolgok történnek mostanság és biztos nagy nyomás nehezedik még ránk a június 23-ai párbeszéd megkezdése előtt”.