2024. május 6., hétfő

Elismerés a véradóknak

Magyarkanizsa község polgárai a véradás terén igazán mély emberségről adnak tanúbizonyságot évek hosszú során: már jó két évtizede az ország élvonalába tartoznak. Az idei év különös jelentőséggel bír, hiszen a községi akciók 60 éves jubileumáról is a közelmúltban, a véradók világnapján emlékeztek meg.

A véradók és a szervezők, a támogatók és segítők a Vöröskereszt közvetítésével vehették át a számukra alapított elismeréseket. Ebben az évben nem avattak újabb 100-szoros véradót, a 75. véradása emlékére Bús Tibor, Konc Attila és Takács Imre vehetett át emlékérmet. Bacskulin István, Dukai Zoltán, Erdélyi Emőke, Hauk László, Major Nándor, Ribár Károly, Szabó Borbála, Széll Attila, Varga Zoltán és Váradi Zoltán az 50. véradása emlékére, Bajusz István, Beretka Katalin, Berényi Ilona, Bicskei Génus, Cérna Zsolt, Dobó Krisztián, Horvát Gábor, Kovács Gábor, Kozma Zsolt, Radics Róbert, Szabó Sándor és Ürmös Katalin a 35. véradása emlékére kapott emlékérmet. Jasura Rozália sokszoros véradó 50+ elismerésben részesült.

Tekintettel arra, hogy Magyarkanizsa községben az első véradási akciókat 1955-ben szervezték, többen elismerésben részesültek a szervezők közül. Posztumusz a nemrég elhalálozott Ladányi Piroska Adorjánról, valamint Barkóczi Magdolna, Dongó Zoltán és Kabók Zsuzsanna Horgosról, Calbert Matild sokszoros véradó Kispiacról, Palkovics Mihály Martonosról, Rózsa Margit és Milutinovity Valéria Oromhegyesről, Lékó Piroska Oromról, Fejős Zoltán Tóthfaluból, valamint Hodik Erzsébet és Baráth Szabolcs Magyarkanizsáról.

A véradási akciók odaadó támogatói is elismerésben részesültek. Így Magyarkanizsa önkormányzata, a Szabadkai Közkórház transzfúziós szolgálata, a Cnesa OMI, a Beszédes József MMIK, a Szent Száva SZAME, az oromhegyesi helyi közösség, az Elektrovojvodina magyarkanizsai részlege és a Kiss Ferenc Általános Iskola.