2024. május 2., csütörtök

Csalánkiütés

Az uricaria vagy csalánkiütés olyan bőrreakció, amelyre halvány, a bőrből enyhén előemelkedő duzzanat (kiütés) jellemző, melyet a környezetétől jól elhatárolható vörös udvar vesz körül. Az angioödéma (angioneurotikus ödéma) a bőr alatti szövetek nagy területeinek duzzanata, amely általában az arcot és a garatot érinti. A csalánkiütés és az angioödéma gyakran együtt fordul elő, néha súlyos is lehet.

Gyakori kiváltó okaik: gyógyszerek, rovarcsípés, bizonyos ételek, különösen a tojás, kagylófélék, mogyorófélék és gyümölcsök. Akár kis mennyiségű étel is azonnal előidézhet csalánkiütéseket és angioödémát. Más ételek (pl. földieper) esetén azonban a tünetek csak nagy mennyiség hatására jelentkeznek. A kiütés megjelenhet vírusfertőzést, májgyulladást, fertőző mononukleózist és rózsahimlőt követően is.

 Heves viszketéssel kezdődik

Ha a csalánkiütés 6 hétnél folyamatosan tovább tart, akkor idült formájáról beszélünk. Az elváltozások ismétlődhetnek heteken, hónapokon át. A legtöbb esetben sajnos nem tudjuk a kiváltó okot azonosítani. Egyes esetekben tudtunk nélkül fogyasztott anyagok, pl. ételadalékok, tartósítószerek vagy ételfestékek is indukálhatják. Olykor pajzsmirigyhormon-ellenes antitestek okozhatják, valamint aszpirin vagy nem szteroid gyulladásgátlók szedése is kiválthat idült csalánkiütést.

Az urticaria általában heves viszketéssel kezdődik. A kiütések gyorsan kialakulnak. Lehetnek aprók (1-1,5 cm-nél kisebbek) és nagy elváltozások is. A nagyok legfeljebb 10 cm átmérőjűek, vörösek, gyűrű alakúak, közepük halvány. Jellemző, hogy a csalánkiütések csoportosan jelennek meg, majd elmúlnak. Egy-egy folt órákon át fennállhat, azután eltűnik, egy másik valahol másutt bukkan föl. A kiütések elmúlásával a bőr teljesen normálisnak tűnik.

Az angioödéma érintheti a szemhéjak, ajkak vagy a nemi szervek egy részét. Időnként a száj, torok vagy a légutak nyálkahártyája megduzzad, nehézlégzést okozva.

 Sok szenvedéssel jár

Gyermekeknél a hirtelen jelentkező, majd gyorsan elmúló és vissza nem térő csalánkiütések orvosi vizsgálatot általában nem igényelnek, mert ezeket rendszerint vírusos fertőzés váltja ki. Ha méhcsípés okozza, orvosi vizsgálat szükséges.

A hirtelen megjelenő kiütések napokon belül rendszerint mindenféle kezelés nélkül visszafejlődnek. Ha az ok nem nyilvánvaló, abba kell hagyni minden, nem életfontosságú gyógyszer szedését addig, amíg a tünetek el nem múlnak.

Az antihisztaminikumok szedése enyhíti a viszketést és csökkenti a duzzanatot (Aerius, Pressing, Cetirizin, Xyzal, Claritin stb.). A kortikoszteroidokat csak súlyos tünetek esetén rendelik, ha minden egyéb kezelés hatástalan, és akkor is a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák!

Az idült urticariában szenvedők mintegy felénél a kórkép kezelés nélkül 2 éven belül elmúlik. Felnőtteknél, a depresszió elleni Doxepin, amely egyben hatásos antihisztamin is, segít az idült csalánkiütések megszüntetésében. Minden krónikus urticariában fókuszvizsgálat szükséges. Ilyenkor olyan gyulladásos gócokat keresünk a szervezetben, amelyek a hosszan tartó csalánkiütést okozhatják. Az érintett betegek nagyon sokat szenvednek, hiszen naponta viszket a bőrük néhány óra hosszáig. Ingerültek lesznek, türelmetlenek, és szinte mindegyik azonnali allergiavizsgálatot szeretne. Az allergiapróbákat azonban csak teljesen tünetmentes bőrön lehetséges végezni. Ezért a betegséget először tünetmentessé kell tenni, és csak azután lehet különböző allergiavizsgálatokat kezdeni.