2024. május 19., vasárnap

Gazdag és színes szőttesbemutató

A Vajdasági Magyar Folklórközpontban megnyílt a IV. Lánchenger szőttespályázat kiállítása

Szabadkán, a Vajdasági Magyar Folklórközpontban, szombaton nyílt meg a IV. Lánchenger szőttespályázatra beérkezett munkák kiállítása, amelyet Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka polgármesterének kulturális tanácsadója méltatott:

– A szőttes története összefonódik az emberiségével. A kézimunka, a népi kismesterségek alkotásai mindannyiunk emlékeiben valamilyen módon jelen vannak. Elődeink átörökítették a jövő nemzedék számára a tudást, a motívumkincset, amelyet gonddal őrzünk ma is. Ezeknek a szőnyegeknek, asztalterítőknek, szakajtóruháknak, törülközőknek a géppel készítettekkel ellentétben lelkük van, ezért is fontos az elődeink munkájának folytatása. Napjainkban örömmel tapasztaljuk, hogy a kézimunkáknak, a népi kismesterségek alkotásainak megvan a becsülete, igény mutatkozik a házilag készített textíliák sokoldalú hasznosítására. A szőttesek e gazdag és színes bemutatója nemcsak a kiállított darabok szakavatott mestereinek büszkesége, minden érdeklődő számára élményt jelent. A népművészet világában a hagyományos népi szőttesek kutatása és művelése kiemelt fontossággal bír – hallottuk egyebek között Ágoston Pribilla Valériától.

A pályázatról Raj Rozália, a VMF koordinátora szólt:

– Nyolc évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy a 2003-ban indult szövőiskolánk tanítványai részére megmérettetést szervezzünk. A pályázatra beérkezett munkákat háromtagú zsűri bírálta el: dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, etnográfus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzi osztályának vezetője, dr. Silling Léda etnográfus, antropológus, valamint Szeles Gizella textilmérnök, aki előbb a VMF tanítványa volt, majd pedig elnöke lett. A zsűri véleménye szerint idén ugyan kevesebb munka érkezett, de sokkal kiforrottabbak – ismertette Raj Rozália, majd pedig sor került az elismerések és dicsérő oklevelek kiosztására.

A kiállítást a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint a VMF tagsága támogatta. A megnyitón Varga Attila közreműködött furulyajátékkal. A kiállítás július 6-áig tekinthető meg, munkanapokon 11 és 16 óra között.