2024. május 4., szombat

Egy igazi szakács is művész

Idén az egész Kárpát-medence képviseltette magát a VII. Nemzetek Főzőversenyén Kispiacon, amit a helyi vásárnappal egybekötve június 28-án, vasárnap tartottak meg. Varbai András főszervező elmondta, hogy mintegy 80 versenyző vett részt a megmérettetésen, akik több kategória közül is válogathattak, a legnépszerűbb a pörkölt volt, de grillezett hússal és levessel is lehetett jelentkezni.

– Az idei főzőversenyen első alkalommal vannak résztvevőink az egész Kárpát-medencéből, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról. Sajnos egészségügyi okok miatt Benke László – Laci bácsi nem tudott ma eljönni, maga helyett Németh József olimpiai bajnok mesterszakácsot küldte, a zsűri elnökeként ő bírálta el a beérkező finomságokat. Ezúttal is számos díjjal, különdíjjal és serleggel készültünk a legjobbaknak minden kategóriában.

Az idei főzőversenyen több csapat első ízben vett részt a rendezvényen, köztük a székelyudvarhelyiektől Ambrus Gizelláék.

– Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenden keresztül ismerkedtünk meg Varbai Andrással, ő már járt nálunk Erdélyben, s most meghívott bennünket ide. Tulajdonképpen eddig nem igazán volt rá példa, hogy Magyarországon kívül találkozzanak délvidékiek és erdélyiek, az utóbbi években történt ilyen téren előrelépés, amióta elindult a kezdeményezés, hogy Fehérasztal Lovagrendek alakuljanak a határon túli magyar területeken is. Ezeknek a rendezvényeknek a célja, hogy megismerjük egymás konyhaművészetét, megőrizzük és átadjuk azt. Szerintem egy igazi szakács is művész – mondta Gizella, aki maga is jeleskedik a főzésben, odahaza panziót üzemeltet, és a beszélgetés során örömmel jelenti, ismeri a vajdasági magyarok napilapját, valamikor olvasták is rendszeresen. A versenyre körömpörköltet készítenek, de nem Gizi néni a szakács, ő a helybeliekkel ismerkedik, beszélget.

A kispiaci főzőversenyen résztvevő csapatok közül sokan nemcsak az ételek illatával büszkélkedhetnek, hanem érdekes díszletek, öltözékek is megfigyelhetők. Ilyen például a hódmezővásárhelyiek kerekeken guruló tűzhelye, vagy a gyulaiak betyárviselete és szarvaskoponya-gyűjteménye. A szakácsuk, Balogh Lajos meg is indokolja, nem véletlen a díszlet, hiszen dámvadból készíti az ebédet.

– A dámvad szarvast is hasonlóan kell elkészíteni, mint a pörköltet, csak más fűszerekkel kell ízesíteni. A vadhúsnak van egy jellegzetes íze, aminek ki kell érződnie szerintem, és vannak fűszerek, amelyeket kifejezetten nem szabad használni, ilyen a babérlevél – a szakács azt is elárulja, a szarvast gombával, – és meglepő módon – erdei gyümölcsből készült lekvárral is lehet tálalni.

A főzőversenyen azonban senki sem maradhatott éhen, a helyi közösség bográcsaiban a vendégeknek készült a disznó- és borjúpörkölt, a látogatók pedig roston sülteket vásárolhattak. A desszertről a kürtöskalácsosok mellett a kispiaci Together Egyesület is gondoskodott, akik jótékonysági palacsintavásárt tartottak, a csokikrémes finomságot 50 dinárért árulták, a befolyó összeget pedig a helyi Homokbánya-tó rendbetételére fordítják majd. A szórakoztatásról a szervezők művelődési műsorral gondoskodtak, ennek keretében felléptek a horgosi, a martonosi és a kispiaci művelődési egyesületek, valamint Becskei Kitti énekelt és Dér Zsolt is hegedült a közönségnek.