2024. május 5., vasárnap

Vágtáztak és lőttek a lovasíjászok

A hétvégén Adán megtartották az I. Vajdasági Lovasíjász-versenyt

A Lovasvölgy szervezésében szombaton kilenc adai, magyarkanizsai, moholi, óbecsei és zentai lovasíjász részvételével első alkalommal rendeztek lovasíjász-versenyt Adán. Az I. Vajdasági Lovasíjász-versenyt Géczi Erika, az Örökség zenekar énekesnőjének táltoséneke nyitotta meg, majd a versenyzők nyeregbe szálltak. A négyórás megmérettetésen Petrica és Lovey nevű lovakon versenyeztek a lovasíjászok, akik közül a legfiatalabb 13 éves volt. A versenyen végül a következő végeredmény született: 1. Boldizsár Kornél (142,76 pont), 2. Borsos Róbert (130,84), 3. Nagy Csaba (103,45), 4. Torma Balázs (95,25), 5. Rekeczki Rudolf (94,77), 6. Šelemba Zsolt (74, 69), 7. Rusák Dániel (65,25), 8. Resócki Róbert (64, 04), 9. Deák Attila (41,34). Az ifik korosztályában Torma Balázs végzett az első helyen, Šelemba Zsolt lett a második, Rusák Dániel szerezte meg a harmadik helyet.

A Lovasvölgy tulajdonosa és a verseny győztese, Boldizsár Kornél elmondta, hogy az első alkalommal megszervezett vajdasági lovasíjász-verseny a Kassai Lajos által létrehozott lovasíjászpályán zajlott meghatározott szabályrendszer szerint.

A pálya 99 méter hosszú lovasíjász-árok. A pálya síkjától el van tolva egy 90 centiméter átmérőjű, hármas körosztású céltábla, aminek a középpontja 30 centiméter átmérőjű, ami négy pontot ér, a hatvanas átmérő hármat, a 90-es, vagyis a harmadik körosztás pedig két pontot ér. A lovasíjász felé állandóan forog a céltábla, mindig derékszögben látja azt a teljes nagyságában. A pálya kilenc értékelhető vágtából áll. Előtte van három bemelegítő vágta, hogy a versenyzők megismerjék a lovakat és bemelegítsenek. Minden vágtában mérjük az időt, amit 20 másodperc alatt kell megtenni. A gyors ló időt takarít meg, ami pontszámot ér. Ha 16 másodperc alatt vágtat végig a ló, akkor 4 pontot kap a lovas. Mindez összeadódik a lőtt pontszámokkal. Annyi nyílvesszőt lehet kilőni ezen a pályán, amennyit csak tud a lovasíjász, az nincs korlátozva. Az időeredmények és a lőtt pontszámok alapján állapítjuk meg a végeredményt – magyarázta Boldizsár Kornél, aki hozzátette, hogy Rekeczki Rudolfon kívül mindenki a saját maga számára kitűzött eredménytől rosszabbul teljesített. – Én nagyon lámpalázas voltam, és a kívánt pontszámtól kevesebbet lőttem. Az edzéseken 160-170 pontokat lövök, most viszont 142,76 pontot teljesítettem, ami gyenge teljesítmény. Magával a versennyel elégedett vagyok. Örülök annak, hogy éppen itthon tartózkodik Borsos Róbert, aki Kanadában lovasíjászkodik a Kassai Világszövetség tagjaként és nemzetközi bíró is. A részvételével emelte a verseny színvonalát, valamint nagy segítség volt számunkra, mert bevezetett bennünket a szokásokba és a verseny lebonyolításának a módjába, ami nélkülözhetetlen volt. Örülök annak, hogy az adai lovasíjász gyerekek egyre jobbak ezen a pályán, amit az idén újraépítettünk. A forgócél is most készült el. Annak ellenére, hogy nem nagyon edzettük a nagy pályán, jó eredmények születtek. Ezek a gyerekek nagyon jók lesznek a jövőben, mert sokkal többet fogunk edzeni a nagy pályán. Az idén már nem szeretnék újabb versenyt szervezni, esetleg őszre, de ezt még meglátjuk. Jövőre mindenképpen megszervezzük a versenyt, amit évente két alkalommal szeretnénk megrendezni hagyományteremtő szándékkal. A pályának ez a verseny jelentette a tűzkeresztséget. Ha Borsos Róbert úgy értékeli, hogy színvonalas és megállja a helyét a többi pálya mellett, akkor felveszem a kapcsolatot a Kassai Világszövetséggel, és szeretnék kérni egy nemzetközi bírót, hogy hitelesítse a pályát. Ha ez megtörténik, akkor az itt szervezendő versenyek eredményei felkerülnek a világranglistára, az még színvonalasabbá tudná tenni a lovasíjászatot – nyilatkozta Boldizsár Kornél.