2024. május 2., csütörtök

Negyvenháromból csupán öt vállalat „élte túl”

Egy hónap telt el azóta, amióta a kormány megvonta néhány cégétől a hitelezőktől való védelmet

Az összesen negyvenhárom állami vállalat közül csupán ötnek sikerült megúsznia a számlazárolást, miután júniustól nem kaptak tovább állami védelmet a hitelezők tartozás-megfizettetésétől – hozta a hírt a belgrádi sajtó.

Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó harmincnyolc cég jobbára csődeljárás elé néz. Ez magába foglalja az ingatlanok értékesítését, amelyek – a vagyonfelügyelők sikeres munkája esetén – akár újra termelő vállalatokká avanzsálódhatnak, természetesen más kezekben.

Ilyen sorsa jutott a kragujevaci vagongyár is, amelyet az ott dolgozók többsége már egy hónappal ezelőtt otthagyott, a csődeljárás részeként.

– Sokan már a védelem megszüntetésekor tudtuk, hogy a gyár képtelen lesz a saját erejéből működni. Pár alkalmazott még úgy gondolja, hogy talán történhet valami pozitív, viszont legtöbben felmondtunk, mert elvesztettük a reményt – nyilatkozta Nenad Terzić, a vállalat egyik alkalmazottja.

Zoran Minović, a cég igazgatója úgy véli, hogy az állam cserbenhagyta őket.

– Eredetileg az volt a terv, hogy 430 ember számára átképző programot szavatolunk, viszont nemrég érkezett egy utasítás, miszerint a gyár maradék alkalmazottjait is ezekre a képzésekre kell irányítanunk. Hogy tovább tetőzzön a kavarodás, a vasúti vállalattal már több megállapodást is kötöttünk – magyarázza az igazgató.

Ez csak egy történet abból a negyvenháromból, amelyet az védelemmegvonás vont maga után. Több érintett cég már be is jelentette, önkéntesen részt vesz a csődeljárási folyamatokban, hogy az illetékesek mentsék a vállalatokban a menthetőt – a kormány bátorító javaslatára.

– Talán a legegészségesebb gazdasági húzás a nehéz állapotban lévő cégek még termelő részlegeinek rehabilitálása. Ez olyan módszer, amely nem szerepel a törvénybe foglalt négy privatizációs modell egyikében sem. Nem igazán népszerű megoldás, viszont gyors és látható eredményeket hoz – nyilatkozta Željko Sertić gazdasági miniszter.

Igor Drakul vagyonkezelő úgy gondolja, hogy a gazdasági tárca elképzelése nem valósítható meg minden vállalatban maradéktalanul, de nem fejtette ki, hogy miért.

Mindenesetre annyit már tudni, hogy csupán öt vállalat „élte túl” a védelemmegvonást. A szóban forgó cégek tehát továbbra is a Privatizációs Ügynökség listáján maradnak, tehát továbbra is új gazdára várnak.