2024. április 28., vasárnap

Átadták a Mórahalmot elkerülő utat

Új nyomvonalon épült meg a 7,1 kilométer hosszú, Mórahalom északi elkerülő út, így a tehergépjárműveknek már nem kell a belvároson áthaladniuk, s az utolsó akadály is elhárult a város turisztikai központtá válása elől – mondta el Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár az ünnepélyes átadáson, kedden.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) közlése szerint az elkerülőn három körforgalmat alakítottak ki, a Vágói csatorna felett egy új, 3 nyílású vasbeton hidat építettek, létesítettek 490 méter zajárnyékoló falat és 9 ökológiai átjárót.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrás felhasználásával megvalósult kivitelezést a Colas Út Zrt.–Délút Kft. konzorciuma végezte nettó 4,63 milliárd forint értékben.
Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta: egy 15 éves álom valósult meg az elkerülő út átadásával.

Hozzátette, a kormány döntése megalapozta a város fejlődésének következő 50 évét. Az 55-ös főút korszerűsítése, ennek részeként az elkerülő út megépítése elősegíti Mórahalom gyógyközponti pozíciójának erősödését és az évi 500 ezres nyaralóközönség további kényelmének biztosítását. Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzáfűzte: Mórahalom belterületén naponta több mint 7000 jármű halad át, a forgalomnak várhatóan a 70 százaléka átterelődik az elkerülő útra.

Az 55-ös számú másodrendű főút, az országhatárral közel párhuzamosan haladva, Szegedet köti össze a Dél-Dunántúllal. A főútról három ország határátkelőhelye is megközelíthető: a nagylaki (magyar-román), a röszkei, az ásotthalmi, a tompai, a hercegszántói (magyar-szerb) és az udvari (magyar-horvát). Az útvonal további jelentőségét adja, hogy a bajai Türr István híddal Magyarország legdélebbi állandó közúti átkelési lehetőségét biztosítja a Dunán.

Az útszakasz Szegedtől egészen a Bács-Kiskun megyei Mélykútig egyedül Mórahalom belterületét érintette. A fokozatosan növekvő forgalom egyre inkább indokolttá tette a város tehermentesítését. A kétszer 1 sávos elkerülő út megépítésével az 55-ös főúton közel 60 kilométeren, települési szakaszok érintése nélkül haladhatnak az autósok. Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára hozzátette: 2007 óta uniós forrásokból több mint 30 nagyváros és kistelepülés tehermentesítésére épült és épül mintegy 200 kilométernyi elkerülő út Magyarországon.

A megvalósult és folyamatban lévő fejlesztések több mint 1,2 millió ember életkörülményeit javítják. A gyorsforgalmi hálózat bővítésével a következő években számos további, tranzitforgalommal terhelt település kap majd elkerülő utakat - fejtette ki.