2024. május 1., szerda

A vajdasági vagyon „ésszerűsítése”

Az Elektrovojvodina helyett diszpécserközpontot kap Újvidék – Mihal Ramacs: A Čanak–Vučić-megállapodás a választásokra való készülődés jele

A Szerbiai Villanygazdaság túlméretezett adminisztrációja jelentősebb csökkentésen esik át mától – jelentette be néhány napja Aleksandar Obradović, a szolgáltató vezérigazgatója, ma lép ugyanis érvénybe az a kormány által elfogadott ésszerűsítési program, mely a regionális szolgáltatókat is a belgrádi elosztóközponthoz kapcsolja, s mely ellen Vajdaságban tiltakoztak a tartományi hatalmi pártok, rossz megoldásnak tartva az Elektrovojvodina belgrádi központosítását. Tizennégy társadalmi vállalatból mindössze három marad mostantól, harangozta be Obradović. Mint mondta, a szakértelem veszi át a főszerepet a vállalaton belül, kevesebb igazgatót és nem hatékony munkaerőnek számító személyt foglalkoztatnak majd.

– A villanygazdaság az első olyan intézmény, amely pozitív elbírálásban részesült a Nemzetközi Valutaalapnál. Egy teljesen másmilyen Szerbiai Villanygazdaságot hozunk létre, egy jól átgondolt rendszert, melyben tizennégy független társadalmi vállalat helyett csak három olyan fog működni, amely energiaellátással foglalkozik. A lényegi változások még csak ezután következnek, s a megvalósított eredmények fogják igazolni, hogy megalapozott volt a változtatás – értékelte az igazgató.

Naponta 100 ezer eurót veszített a villanygazdaság az eddigiekben, kizárólag a nem megfelelő szervezés miatt, ismerte el, de hozzátette: a közeljövőben lehetőség nyílik arra, hogy ezeket a veszteségeket jelentős mértékben csökkentsék a reformoknak köszönhetően. Változásokat ígért be a vállalat foglalkoztatáspolitikája kapcsán is.

– A Szerbiai Villanygazdaság nem az a vállalat, amelyben nem kell dolgozni, vagy amelyben párttagság alapján ítélik oda az embereknek a munkahelyeket. Sok szorgalmas és megfelelő képességgel rendelkező munkásunk van. Csökkenteni fogjuk az igazgatók számát, s a foglalkoztatottak beosztásának struktúráján is mihamarabb változtatunk – húzta alá.

Egyes becslések szerint legalább tízezres munkaerő-felesleggel kell a vállalatnak szembenéznie, ezt azonban annak vezetője egyetlen nyilatkozatában sem kívánta elismerni. Annyit közölt, hogy az adminisztráció túl nagy, ez azonban most megváltozik az ésszerűsítés révén. Nem csupán elbocsátásokra készülnek azonban, hanem új szakkáder foglalkoztatására is – derült ki a vezérigazgató beszámolójából.

A NYERESÉG LENULLÁZÁSA

Vajdaságban, mint ismeretes, számos kritika fogadta a villanygazdasági vállalatok összeolvasztásáról meghozott kormányhatározatot. Elsősorban azt kifogásolták az itteni hatalmi pártok (Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Vajdasági Magyar Szövetség) tagjai, hogy a Szerb Haladó Párt által irányított köztársasági hatalom voltaképpen egy nyereséges vállalatot olvaszt be egy veszteségesbe, amikor a vajdaságit odacsatolja a belgrádi részleghez. Kifogásolták, hogy a vajdasági polgárok pénzén kialakított Elektrovojvodina most egy tollvonással semmivé válhat. Az üzletelésről szóló adatokkal próbáltak érvelni. Mint a Tartományi Képviselőház ezzel a témával foglalkozó ülésén elhangzott, az eddigi két különálló részleg éves mérlege igen eltérő: míg az Elektrovojvodina 2,3 milliárd dináros nyereséggel működött 2014-ben, addig a belgrádi szolgáltató 3,4 milliárdos veszteséggel zárta az évet. A vajdasági elemzők is egyetértettek abban, hogy a dolgok negatív fejleményeivel állunk szemben, még ha azok nem is mondhatók teljesen váratlannak. Lapunknak adott nyilatkozatában prof. dr. Jovan Komšić politikai elemző, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának tanára elmondta, kulcsfontosságú vajdasági források erős vonalakkal megrajzolt államosítási, centralizálási útvonalának egy újabb állomása ez. Hozzátette, mindez annak ellenére történik, hogy Vajdaság polgárai hosszú időkön keresztül hoztak áldozatot és fektettek pénzt saját béreikből levont összegekkel különféle nagy gazdasági rendszereknek, megannyi új üzemnek a létrehozásába.

NINCS PÉLDA JÓ KÖZPONTOSÍTÁSRA

Időközben arról is döntés született, hogy Újvidékre költöztetik a villanygazdaság országos diszpécserszolgálati központját. A villanygazdaság ésszerűsítésnek nevezett átalakítása kapcsán és az Elektrovojvodina belgrádi áramszolgáltatóba való beolvasztása kapcsán Mihal Ramacs elemző, a Danas napilap korábbi főszerkesztője lapunknak tegnap elmondta, jól emlékszik, mi történt a korábbi hasonló egyesítések alkalmával.

– Emlékszem, hogyan egyesítették annak idején a nyugdíjalapokat, a vasútvállalatokat és más nagyobb rendszereket. Eredményre egyik sem vezetett, csak hátráltatta mindazt, amit Vajdaság addig a pillanatig el tudott érni. Azt érték el vele, hogy az itteni tőkét Belgrádba összpontosították. Mindig is a központosításról volt szó, valóban nem látok semmilyen különbséget a már említett egyesítések és a mostani között, a villanygazdaság reformja között – jelentette ki.

ÚJ PARTNEREK KERESÉSE

Mint ismeretes, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökét fogadta Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke, s e beszélgetést követően jelentették be, hogy a villanygazdaság diszpécserszolgálatát Újvidékre helyezik át. Sokan az Elektrovojvodina kapcsán bekövetkezett veszteség kis kárpótlásaként tekintenek erre a lépésre, a liga vezetője azonban rendkívül elégedett volt a tárgyalásokat követően az elért eredménnyel, s azt mondta, hosszú idő után ez az első olyan kormány, amelyik törődést mutat Vajdaság iránt. A párt tartományi koalíciós partnere már másképp vélekedett. Bojan Pajtić vajdasági kormányfő, a Demokrata Párt elnöke röviden foglalta össze a véleményét, amikor azt mondta: a diszpécserközpont „egy nagy semmi”. Beszélgetésünk során Mihal Ramacs úgy vélekedett, inkább a „nagy semmiről” szóló véleménnyel tud egyet érteni.

– Nenad Čanak szemmel láthatóan készül a választásokra. Lépései alapján elmondható, biztos benne, hogy a jelenlegi tartományi koalíciós partnerei már nem lesznek az új vajdasági kormány tagjai, nem lesz akkora erejük, hogy az új kabinetet is azok alakíthassák meg. Ezért új partnereket keres, pontosabban fogalmazva kínálgatja magát azoknak, akikről hiszi, a leendő kormányt fogják alkotni. Nem ez az első ilyen eset, jól fel tudja mérni, ki mellé kell odaállni – fogalmazott.

A Szerb Haladó Pártra is a választásokra való lassú készülődés mondható el, tette hozzá, ezért olyan politikust keres, amelyik elfogadhatónak számít a vajdasági szavazópolgárok számára. Ez az oka annak, fejtette ki Ramacs, hogy történetesen nem a Dveri mozgalomnál, a Harmadik Szerbiánál vagy a Szerb Radikális Pártnál kopogtat, hanem egy olyan politikai pártnál, amelyikkel könnyen koalíciót alakíthat a tartományi választások után.