2024. május 1., szerda

Szerbia a döntésképtelen EU-s politika foglya

A szerb nemzet három évtizeden át a szerbiai politikusok túsza volt, most pedig a szomszédos országok politikusainak és a döntésképtelen európai uniós politika foglyává válik, vélekedett szerdán Franc Bogovič, az Európai Parlament szlovéniai képviselője. Meggyőződése szerint Szerbia ma, bár a közelmúltban teljesen más ország volt, reformpolitikájával a Nyugat-Balkán stabilitásának alapkövévé válik. Ez a szlovén politikus szerint kiváltképp olyan időben fontos, amikor egyes szomszédos országokban bármikor kitörhet a válság. Bogovič kiállt az európai bővítés folytatása mellett és kijelentette, hogy a Nyugat-balkáni országokat ugyanolyan bánásmód illeti, mint csatlakozásuk előtt az összes többi EU-s tagországot. A politikus rámutatott arra, hogy Európában az identitási válság mellett az Európa-szkepticizmus is terjed, ezért a csatlakozni kívánó országok számára meg kell mutatni, mit jelent részt venni az európai integrációban.

– Az integráció egy meghatározott előrelépést, fejlődést jelent, valamint olyan lehetőséget, amely arról szól, hogy a csatlakozni kívánó országok nagyobb piacon is sikert érhetnek el. A csatlakozási tárgyalások fejezeteinek megnyitása után, a sikeres csatlakozási tárgyalásokat látva, kiváltképp a Szerbiát támogató melegfelvonulásoknak köszönhetően a szerbiai társadalom is másként tekint majd az európai intézményekre – vetette fel Bogovič.

A szlovén politikus szerint Szerbia erőfeszítéseket tett az első tárgyalási fejezetek megnyitása érdekében, kiváltképp a legnehezebb munkát igényelő 23-as és 24-es fejezetekkel kapcsoltban.