2024. május 3., péntek

Kétkezi tehetségek – tehetségfejlesztő tábor

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács (VATT) épített örökség – régi mesterségek elméleti és gyakorlati oktatását irányozta elő a Kétkezi Tehetségek Tábor keretében, azzal a céllal, hogy azok a diákok, akik érdeklődést és képességet éreznek magukban a művészetek iránt, továbbfejlesszék tudásukat, ismereteiket. A táborba ajánlással érkeztek a diákok különböző profilú középiskolákból, egyetemekről, Magyarországról (Keszthely, Veszprém, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Debrecen) és Vajdaságból (Ada, Zenta, Topolya, Szabadka). A 30 fős csapat 5 napot töltött együtt különböző tematikájú előadásokon, gyakorlati oktatáson.

Június 21-én kezdődött a tábor az érkezéssel, szállásfoglalással, ismerkedéssel.

Az első előadás a Szabadkai Múzeumban zajlott, a címe: Szirmai Antal két szabadkai szecessziós falképének restaurálása, Papp Korhecz Zsuzsa, a múzeum restaurátora tartotta. Szabadka monumentális épületeiről beszélt, művészeti stílusokról, épülettörténetről. A Szent György-templom neogótikus jellemzőit részletezte, a templom külső és belső jellegzetességeire tért ki, az ott folyó restaurátori munkálatokra, falképekre.

Ezek után a diákok Törteli Károly műépítész tanár vezetésével a szabadkai Zsinagógában, ebben a magyar szecessziós stílusú épületben a restaurálási munkálatok egyik fontos részfeladatát sajátíthatták el. Megtanulhatták, miként menthetnek meg, azaz újíthatnak fel egy-egy, az enyészet martalékává vált díszítőelemet. A tanulók első lépésben átrajzolták a falon található motívumokat, majd az elkészített rajzok alapján sablont készítettek egy esetleges felújítási munkálathoz.

A délutáni órákban a tábor résztvevői régi mesterségekkel ismerkedtek meg különböző helyszíneken: vitrázskészítéssel, üvegfestéssel, gyertyakészítéssel. Mindez kézügyességet, kreativitást, precizitást igényel. A diákok ügyesek, szorgalmasak voltak, tehetségüket kibontakoztathatták, így sok szép alkotás született.

A kétkezi tehetségek bizonyítottak: valóban van adottságuk a művészethez, az alkotáshoz. Élményekben gazdag napot töltöttek együtt a diákok, új ismeretségekre, barátokra találva.

A tehetség program az Emberi Erőforrások Minisztérium jóvoltából valósult meg.