2024. május 3., péntek

Egyre több kár éri a homokhátsági gazdákat

Az illegális bevándorlók Csongrád megyére zúdulása által okozott kár mértéke napról napra egyre jelentősebb. Az ellenőrizetlenül beözönlött népáradat rendkívül súlyosan érinti Mórahalom és Ásotthalom térségét, pontosabban a Homokhátság mezőgazdaságát. A gazdálkodók legnagyobb problémája, hogy nem tudják, kihez forduljanak, kinek kell bejelenteni a károkat, illetve megtéríti-e azokat valaki. Elsősorban taposási károkról van szó, emellett fóliasátrakat hasogatnak szét, kész, szedés előtt álló zöldségkultúrákat tesznek tönkre most már folyamatosan a migránsok.

A gazdák nem tudják, ki fogja például megtéríteni a betakarító gépeket érő, akár sok százezer forintos kárt, ha a kombájnozáskor a kombájn felszedi az eldobott ruhaneműket, táskákat. A kormányhivatal hétfőn is megerősítette, illetékes szerve, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály folyamatosan várja az igazoltan a migránsok által okozott mezőgazdasági károkról szóló bejelentéseket, és koordináltan továbbítja azokat a minisztérium felé.

Ásotthalmon is rendkívül nehéz a helyzet, erről számolt be Facebook-oldalán a település polgármestere, Toroczkai László. „Helyzetjelentés a déli határ mellől. Mezőőreink, polgárőreink és a rendőrség dolgozik, birkózik, de ez már régen nem illegális migráció, hanem lopakodó honfoglalás. Persze, csak ha hagyjuk…” – írta.