2024. május 19., vasárnap

Élmények Bácskossuthfalván

MIT-tábor, Játéktábor és Kamasztábor – Kétszázötven gyerek, hetven szervező

Bácskossuthfalván 1993-ban szervezték meg az első Szólj, síp, szólj! népzenei tábort. A kínálat az azóta eltelt több mint két évtized alatt folyamatosan fejlődött és változott. Az idén július 12-e és 19-e között három tábort rendeznek, a MIT-tábort, a Játéktábort és a Kamasztábort. A szervezésben a kezdetek óta részt vesz Besnyi Szabolcs élménypedagógiai tréner. Vele beszélgettünk a táborokról.

– Először csak a népzenével foglalkoztunk, és később jött az igény, hogy nyissunk azok felé, akik nem ezen a téren tevékenykednek. Itt jött 1995-ben a MIT-tábor ötlete, kezdetben matematika-, irodalom-, informatika- és történelemfoglalkozásokkal. Később ezt mindjobban kibővítettük iskolán kívüli tevékenységekkel is. Most már van hiphop, fitnesz, makettezés, és a foci dominál, teljesen megváltozott a tábor arculata. Volt olyan évünk, hogy egy nyár alatt két MIT-tábort is szerveztünk, akkora volt az érdeklődés. Mindkét táborban rengeteg játék volt, és ez adta az ötletet, a gyerekek igényeire reagálva, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk, hogy egy táborban csak játék legyen, hogy ne az iskolában tanultakat mélyítsék el a gyerekek, hanem a személyiségfejlesztés álljon a középpontban. A Játéktábort 2000-ben szerveztük meg először. Ugyan a neve az, hogy Játéktábor, mégis elég tanulós, mivel a játékon keresztül rengeteget lehet tanulni. Elsősorban az élmény- és kalandpedagógia módszereit használjuk. Korábban volt még egy táborunk, az Ifjúsági tábor, ahova a középiskola második felének korosztályát vártuk. De ott voltak az elsős és másodikos diákok, akiket nem tudtunk sehova sem betenni. Hogy ezt a rést pótoljuk, létrejött a Kamasztábor, amelyre később sokkal nagyobb igény lett, mint az ifjúságira, és ez később meg is szűnt. A Kamasztábort idén szervezzük 12. alkalommal – mondta Besnyi.

Ami a résztvevők számát illeti, a táborvezetőtől megtudtuk, hogy körülbelül 250 gyereket várnak, a szervezők száma pedig hetvenre tehető. Korábban 600 vendégük is volt a táboroknak, hisz a kezdetekben eleve több gyerek volt Vajdaságban, és kevesebb tábor. Éppen ezért már tavaly is azonos időpontban szervezték meg mindhárom tábort az Id. Kovács Gyula Általános Iskola udvarában. A résztvevők állandó felügyelet alatt vannak, ezenkívül egészségügyi és biztonsági szolgálat is működik a táborban, és a háttérben szakképzett személyzet dolgozik.

Ami az előadókat illeti, Besnyi elmondta, hogy általában ők keresik meg azokat a szakköröket, tudományterületeket, amelyeknek a profilja belefér a táborok arculatába, és ehhez keresnek ezután olyan szakembereket, akik azt elfogadható szinten tudják közvetíteni a gyermekek felé. A tárgyak, témák kiválasztásánál az is nagy hangsúlyt kap, hogy mennyire lehet játékosítani.

Beszélgetőpartnerem élménypedagógiai trénerként dolgozik, tehát pedagógusokat tanít arra, hogyan kell ezt a módszert alkalmazni a gyakorlatban. Tudását kiválóan tudja kamatoztatni a táborokban, hisz egyrészt sokat segít abban, hogy a szervezőcsapatot a megfelelő szinten felkészítsék, másrészt a gyerekekkel is ezt a módszert alkalmazzák leginkább, hisz mint mondta, céljuk nem az, hogy meghosszabbítsák az iskolaévet, hanem az, hogy a gyerekek minél több izgalmas, kalandos kihíváson keresztül olyan élményekben részesüljenek, amelyek elősegítik a fejlődésüket.

A tábornak háromtagú vezetősége van, ők Besnyin kívül Masić Dejan és Méhes Béla. Meg kell még említeni Tóth Rolandot és Tojzán Ákost, akik a szabadidős programok és a szervezőcsoport koordinációját végzik.

A táborokra még lehet jelentkezni. Bővebb információ a www.taborok.net internetes oldalon, illetve telefonon a 063/768-3641-es számon.