2024. május 5., vasárnap

Nemet mondtak a görögök

A népszavazás első eredményei szerint az elutasítás győzött

Történelmi jelentőségű népszavazást tartottak vasárnap Görögországban arról, hogy hajlandó-e a lakosság elfogadni a nemzetközi hitelezőknek az országgal szemben támasztott követelményeit, vagy inkább elutasítja a megállapodásért cserében feltételül szabott reformintézkedések bevezetését.

Már az urnazárást követően közzétett napközbeni felmérések szerint is valószínűleg elutasították a görög választók a nemzetközi hitelezők követelményeit. Ezek az adatok még kis különbséget mutattak, a szavazatszámlálás alapján közzétett részeredmények azonban a nem szavazatok meggyőző fölényét mutatták. Még nem lehettünk teljesen biztosak a végeredményben, de csak valami csoda folytán fordulhat meg az eredmény, a szavazatok 40 százalékos feldolgozottsága mellett ugyanis 61 százalékot mutatott a nemek aránya, és mindössze 39 százalékot az igeneké.

A görög kormány azonnal folytatni akarja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, hogy megegyezésre jussanak, és „a felszínen tudják tartani” Görögországot – közölte vasárnap este Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő.

– Az újrakezdődő egyeztetéseknek nagyon hamar, akár 48 órán belül le kellene zárulniuk – mondta Szakellaridisz az egyik görög televíziónak, miután az urnazárást követően közzétett napközbeni telefonos felmérések eredményével megismerkedett.

Nikosz Filisz, a kormányzó Sziriza párt parlamenti szóvivője az egyik görög televíziónak elmondta, a nemleges eredmény lehetővé tenné a görög kabinetnek, hogy továbbhaladjon, egyezségre jusson a hitelezőkkel, és normalizálja a bankrendszert.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök pedig hétfőn este Párizsban találkozik, hogy megvitassák a népszavazás következményeit – jelentették be vasárnap Párizsban és Berlinben egyaránt. A találkozó és az azt követő munkavacsora a görög kérdésre megoldást kereső folyamatos német–francia együttműködés része – áll a német kormány közleményében.