2024. május 5., vasárnap

MagyarZó Pistike messéi

Amama szerint most már a VMSZ is olyan izgalmas téma, mint a Szulejmán, ott is vannak intrikák meg összeesküvések, egyedül hadjárat meg hárem nincs náluk. Meg abban is különböznek, hogy Szulejmán csak egyszer van egy héten, a VMSZ-t pedig mindennap tálalja az újság.

– Ez a nagy meleg lehet az oka a civakodásnak – találgatá amama. –Mindenki ideges a kánikulától, a vezetők is, meg a tagság is. Ilyenkor egy-kettő összezördülnek az emberek!

– Sajnos, nem az időjárás okozza a véleménykülönbségeket, Tematild – világosítá fel őt atata. – Úgy látszik, kissé elmérgesedett a viszony a vezetőségben, nem mindenkinek a véleményét hallgatják meg. Mindenki egyenrangú, de vannak egyenrangúbbak is. És ezt nem mindenki tudja lenyelni.

– Én csak attól félek, nehogy újabb pártalapítás legyen a vége – kommentálá a Zacsek. – Mert lassan már így is oda jutunk, hogy több az egy főre eső pártunk, mint az államalkotóknak. Beigazolódik a mondás, hogy öt magyar, tíz párt. Bajnokok vagyunk a pluralizmusban! Választáskor meg csak kapkodja az ember a fejét, hogy kit karikázzon be.

Az újdonsült párt nagyreményű képviselőjelöltje lógó orral megy haza a választások után.

– Mondjad, apukám, mi történt, megszerezted a mandátumot? – faggatja türelmetlenül a felesége.

– Sajnos, megbuktam.

– Hány szavazatot kaptál?

– Mindössze hármat.

Mire az asszonyt elönti a méreg:

– Szóval szeretőd is van!

Akinek nem terem babér a politikában, az felcsap vállalkozónak, vagy kihasználja a régi kapcsolatait, és talál magának egy jól fizető állást egy állami cégnél.

– A Csanák Nenád is nagyon okosan csinálta, hogy hátat fordított a politikának – okoskoda amama. – Minek az a nagy macera, nem igaz? Jobb lesz neki a villanytelepen.

– Honnan szeded, Tematild, hogy a ligások vezetője szakított a politikával, és a villanytelepen helyezkedett el?

– Mindenfelé azt mesélik, Tegyula, hogy ő lesz a vajdasági fődiszpécser. Biztosan többet fog keresni, mint a pártjában. És ezt mind Vucsicsnak köszönheti! Ezért is nyilatkozta hálából, hogy ő az első belgrádi politikus, aki törődik a vajdaságiakkal.

– Ne beszélj butaságot, Tematild! – idegeskede atata. – Először is Csanáknak esze ágában sincs felhagyni a politizálással, másodszor pedig ez egy meglehetősen piszkos játék, ami nem szolgál a ligások vezetőjének dicsőségére. Miután Belgrád kisajátította a vajdaságiak stratégiai létesítményét, a mi pénzünkből teremtett Elektrovojvodinát, ami barátok közt is sima rablásnak számít, a miniszterelnök úgy próbálta megkerülni az emiatt tiltakozó tartományi kormányt, hogy Csanakkal egyezkedett, akinek semmi köze ehhez az ügyhöz. Hogy azután nagy csinnadrattával bejelentsék a Vucsics nagyvonalú gesztusát, hogy viszonzásul az elorzott Elektrovojvodináért a villanygazdaság diszpécserközpontját Újvidékre helyezik!

– A könnyem is kicsordult a meghatottságtól, amikor ezt hallottam! – jegyzé meg a kukacos Zacsek. – Nagyjából olyan ez, mintha én eltulajdonítanám a maguk autóját, de nagyvonalúan megengedném, hogy néha maguk is a volánhoz üljenek. De közben azt is elvárnám, hogy megdicsérjenek, hogy milyen jóindulatú vagyok!

Jaés van egy találós kérdésem: Hány politikusra van szükség, ha a diszpécserközpontban ki kell cserélni a biztosítékot?

Kettőre. Az egyik nyilatkozik a sajtónak, hogy hamarosan kiküszöbölik a hibát, a másik telefonon hívja a szerelőt.

De amama nemcsak a Csanák előléptetéséről értesült a piacon, hanem arról is, hogy a Zoranát boszorkánnyá nyilvánították, és lehet, hogy megégetik. Csak azt nem hallotta, hogy mi a vétke.

– Megáll az eszem ezektől az ostoba híresztelésektől! – idegeskede atata. – Az tény, hogy kegyvesztett lett az építésügyi miniszter asszony, de azért túlzás, hogy máglyára akarják vetni. Csak egy felháborodott patrióta olvasó követelte, hogy állítsák bíróság elé, és lőjék főbe, egy másik pedig kinevezte boszorkánynak, és azt követelte, hogy égessék meg. Az a nagy bűne, hogy a kormánytagok közül egyedül ő helyeselte az angolok által beterjesztett Srebrenica-határozatot, míg a többiek megvetéssel elutasították. A deklaráció most amolyan vízválasztó Belgrádban: aki elutasítja, az igaz hazafi, aki támogatja, az pedig a nemzet ellensége. Úgy hogy te se nagyon emlegesd a piacon, Tematild, mert még rád sütik, hogy te is boszorkány vagy!

Kovácsék kiránduláson vannak, éppen egy régi várat néznek meg. Az idegenvezető így mutatja be a helyet:

– És ebben a várudvarban égették meg az utolsó boszorkányt!

Kovács lopva a feleségére néz, és halkan megjegyzi:

– Hát ez sajnos nem igaz!

PISTIKE, hálás diszpécser és nagyvonalú pluralista