2024. május 1., szerda
IRÁNI ATOMPROGRAM

Előrelépés történt a bécsi tárgyalásokon

Irán és az atomprogramjáról vele tárgyaló hat nagyhatalom előzetes megállapodásra jutott az Iszlám Köztársaságra kirótt nyugati szankciók enyhítésének ügyében – jelentette szombaton diplomáciai forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség.

A Bécsben zajló tárgyalásokon a jelentés szerint sikerült megegyezni a hosszú távú megállapodást kísérő öt függelék egyikében, amely arról rendelkezik, hogy milyen amerikai és nyugati szankciókat kell feloldani, és milyen gyorsan kell ennek megtörténnie. A tárgyaló felek abban bíznak, hogy a július 7-éig meghosszabbított határidőre sikerül véglegesíteni a megállapodást.

Tisztségviselők szerint a szankciók enyhítése az egyik legérzékenyebb kérdés azok között, amelyekben ellentét áll fenn Irán és az Egyesült Államok között. Washington és sok más ország attól tart, hogy a teheráni urándúsítás és egyéb nukleáris tevékenység atomfegyver előállítására irányul. Irán ezzel szemben kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, áramtermelésre akarja használni.

A meg nem nevezett diplomaták arról tájékoztatták az amerikai hírügynökséget, hogy a szankciós függeléket Irán és a vele tárgyaló hat nagyhatalom – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – szakértői dolgozták ki az elmúlt héten. A megállapodás részleteit nem árulták el.

Az atomprogram felügyeletének alapelvei és a fejlett nukleáris technológia teheráni kutatására és fejlesztésére vonatkozó szabályok mellett a hosszú távú megállapodás szankciós függeléke az egyik legnehezebb, megoldásra váró kérdés. Iráni tisztségviselők, köztük Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője ismételten követelték, hogy oldják fel a gazdasági szankciókat röviddel a megállapodás aláírása után. Washington és partnerei azt közölték, hogy akkor tesznek ilyen lépést, ha Irán igazolhatóan végrehajtja az urándúsítás korlátozását és az atomprogramjával kapcsolatos egyéb követelményeket.

Ha Teherán együttműködik, akkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) idén év végére kiadhatja jelentését azokról a vizsgálatokról, amelyeket a múltbeli iráni atomprogram állítólagos katonai vonatkozásai kapcsán folytatott – közölte Bécsben szombaton Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója. Ez a kérdéskör szintén kulcsfontosságú szerepet játszik a jelenlegi tárgyalásokon: a NAÜ azt gyanítja, hogy Teherán legalább 2003-ig folytatott olyan kutatásokat, melyek célja egy atomfegyver kifejlesztése volt, Teherán viszont mindig is határozottan tagadta, hogy atomprogramjának valaha is katonai jellege lett volna.

A NAÜ-nek alapvető szerepe lesz abban, hogy ellenőrizze az Irán és a hatok közötti reménybeli megállapodást Irán atomprogramjáról.