2024. május 2., csütörtök

Antiutópia, önéletrajz, fikció

A Dombosi történetek – Remix irodalmi tábor harmadik napján, pénteken három pódiumbeszélgetést hallhatott a közönség. Először Patócs László faggatta Horváth László Imrét elsősorban a közelmúltban megjelent Lett este és lett reggel című regényéről, de szóba kerültek a szerző korábbi kötetei is, köztük A hajó, ami nőket szállított, amelynek versei értelmezhetőek a szerelemtematika újragondolásaként is. A már említett regény egy antiutópia, amely azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha a nácik megnyerik a második világháborút. A szerző történész végzettséggel rendelkezik, és a történelmi tényekből kiindulva írta meg fiktív hadtörténeti naplóregényét.

A következő beszélgetésben két vajdasági magyar szerző Danyi Zoltán és Sirbik Attila frissen megjelent köteteit mutatta be Dancsó Andrea és Szegő János. Danyi A dögeltakarító c. regénye a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg, Sirbik St. Euphemia című műve pedig az újvidéki Forum és a Magvető közös kiadásában. A műveket összekötik a traumák, amelyek a kilencvenes évek történéseire vezethetőek vissza, és ezen traumák feldolgozásának igénye. De közös bennük az is, ahogyan a vajdasági magyar nyelvváltozatot használják. A diskurzus során felmerültek generációs kérdések is, de az elbeszélői nézőpont problematikája is.

Harmadik programpontként Szegő János faggatta Marno Jánost írásművészetéről, önreflexióról, előképekről, fordításokról. Mint azt a szerző elmondta, kamaszként Tandori Dezső hatott rá legjobban, de a mái napig József Attila számára az etalon, Paul Celan verseiből fordításkötetet jelentetett meg, mostanában pedig T. S. Eliot-ot olvas intenzíven. Mindezek ellenére a versírást a hosszú séták indukálják számára. A verseiben nagy szerepet kap az önéletrajziság vagy az önéletrajziság fikciója.

A tábor zárónapján műhelymunkán vettek részt az érdeklődők. Horváth ViktorA klisé című szemináriumán a prózaírás és a prózaírás tanításának néhány lehetőségét vázolták fel, Szegő János pedig a közelmúltban a revizoronline-on lezajlott slam-vita néhány sarkalatos pontjára reflektált a hallgatók segítségével.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.