2024. május 2., csütörtök
TENISZ - WIMBLEDON

Novak a 25. negyeddöntőt célozza

A mai műsorban a Đoković–Anderson, Troicki–Pospisil és Janković–A. Radwanska mérkőzések is szerepelnek

Meglehetősen vegyes összetételű társaság lép fel ma a wimbledoni torna nyolcaddöntőjében, hisz a férfiaknál a legjobb 16 közé 12 ország képviselői jutottak, a nőknél pedig 11 nemzet képviselteti magát. Legtöbb versenyzője az USA-nak maradt, az öt közül azonban csak egy a férfi, méghozzá a szabadkártyás Denis Kudla. Négy teniszezője maradt Svájcnak, három Szerbiának, ami nagyszerű eredmény, kettő-kettő pedig Horvátországnak, Franciaországnak, Fehéroroszországnak, Csehországnak és Spanyolországnak. Ami a meglepetéseket illeti, a férfiaknál négy, a nőknél pedig öt olyan nevet találunk, akiket az előzetesben sehogyan sem vártunk oda.

A 3. forduló utolsó meccseinek meglepetései a horvát Ivo Karlović győzelme a francia Jo-Wilfried Tsonga, a nőknél pedig Jelena Janković diadala a címvédő cseh Petra Kvitová ellen. Ez a lista lehetett volna valamivel hosszabb is, de a női világelső Serena Williams meccslabdát mentett a brit Heather Watson ellen. Janković elveszítette az első játszmát Kvitová ellen, a másodikban pedig breakhátrányban volt, s csak ezután tudta rákényszeríteni a csehre a saját taktikáját. A megingott Kvitová sokat hibázott, így Janković nagy stílusban nyert. Janković a naprakész listán hatot javítva már 24.

Viktor Troickinak a vártnál könnyebb dolga volt a német Dustin Brownnal, hisz ellenfele nem ismételte meg a Nadal elleni nagyszerű teljesítményt. E győzelmével Troicki a ranglistán visszajutott a 20 legjobb közé. Marin Čilić óriási ötszettes csatában múlta felül az amerikai John Isnert, míg a másik nagy adogató, Ivo Karlović három rövidítés révén ütötte ki Tsongát. Berdych, Federer és Murray játszmát veszítettek.

A nőknél érdemes még megemlíteni a spanyol Garbine Muguruza szép győzelmét a német Angelique Kerber ellen, amivel Németország Londonban képviselő nélkül maradt.

Ma több pazar rangadó ígérkezik. A férfiaknál Richard Gasquet megpróbál visszavágni Nick Kyrgiosnak a tavalyi vereségért, amelyet 2:0-s vezetésről szenvedett el, közben az ausztrál Grand Slam-csúcsnak megfelelő kilenc meccslabdát mentett. Kimondottan kemény lehet Murray és Karlović, Wawrinka és Goffin, valamint Berdych és Simon csatája is. A címvédő Đoković zsinórban 25. GS-negyeddöntőjéért játszik, ami a nyílt korszak harmadik leghosszabb sorozata. A nyolc közé egymásutánban többször csak Roger Federer (36) és Jimmy Connors (27) jutott. Biztosan nem lesz könnyű dolga a dél-afrikai Kevin Andersonnal, korábbi meccseik menete azonban azt sugallja, hogy Novak jól ismeri a győzelemhez vezető utat. Viktor Troicki azon az ágon lehet negyeddöntős, ahol eredetileg Rafael Nadal és David Ferrer voltak a kiemeltek. A szerb ma 12.30-tól a kanadai Vasek Pospisillal vívja első egymás közötti meccsét. A sikerhez elsősorban a jó adogatásra és fogadásra lesz szüksége.

A nőknél Jelena Janković a lengyel Agnieszka Radwanskával mérkőzik. Ez lesz a 8. találkozójuk, a mérleg 5:2 Agnieszka javára, de az eddig mutatottak alapján Jelena ezúttal nem lesz esélytelen. Összecsap a két Williams nővér, s jó meccs lehet Wozniacki és Muguruza, valamint Azarenka és Benčić összecsapása.

Eredmények, férfiak, 3. forduló: Čilić–Isner 7:6, 6:7, 6:4, 6:4, 12:10, Kudla–Giraldo 6:2, 6:7, 2:6, 6:4, 6:3, Pospisil–Ward 6:4, 3:6, 2:6, 6:3, 8:6, Troicki–Brown 6:4, 7:6, 4:6, 6:3, Karlović–Tsonga 7:6, 4:6, 7:6, 7:6, Murray–Seppi 6:2, 6:2, 1:6, 6:1, Berdych–Andujar 4:6, 6:0, 6:3, 7:6, Simon–Monfils 3:6, 6:3, 7:6, 2:6, 6:2, Bautista–Bazilasvili 7:6, 6:0, 6:1, Federer–Groth 6:4, 6:4, 6:7, 6:2. Nők, 3. forduló: S. Williams–Watson 6:2, 4:6, 7:5, Wozniacki–Giorgi 6:2, 6:2, Muguruza–Kerber 7:6, 1:6, 6:2, Bacsinszky–Lisicki 6:3, 6:2, Niculescu–Kr. Plíšková 6:3, 7:5, Govorcova–Rybáriková 7:6, 6:3, Keys–Maria 6:4, 6:4, A. Radwanska–Dellacqua 6:1, 6:4, Janković–Kvitová 3:6, 7:5, 6:4.

A nyolcaddöntő párjai, férfiak: Đoković–Anderson, Čilić–Kudla, Wawrinka–Goffin, Kyrgios–Gasquet, Troicki–Pospisil, Murray–Karlović, Berdych–Simon, Federer–Bautista, nők: S. Williams–V. Williams, Azarenka–Benčić, Sarapova–Dijasz, Šafářová–Vandeweghe, Wozniacki–Muguruza, Bacsinszky–Niculescu, Keys–Govorcova, A. Radwanska–Janković.

Györe Olaszországban

A héten három challengert is játszanak. A német Braunschweigban Filip Krajinović a spanyol Pere Ribával, az olasz Todiban Györe László a 35 éves spanyol Albert Montanesszal, Dušan Lajović pedig az argentin Nicolas Kickerrel kezd.

STUTTGART. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Melnikova 6:4, 6:2, elődöntő: Oprandi–Jani 6:3, 6:2.

TELAVI. – A női ITF-torna döntőjében: Zidanšek–Szlavikovics 6:3, 6:3.