2024. május 4., szombat

Önzetlen segítség a menekülteknek

A menekültek a nagy forróság elől a vasútállomás előtti Raichle Ferenc parkba húzódtak vissza

A menekültek a nagy forróság elől a vasútállomás előtti Raichle Ferenc parkba húzódtak vissza

Nagy mennyiségű segély gyűlt össze a hétvégén a Szabadkán tartózkodó migránsok részére. A Polgári Értékek Központja (Centar građanskih vrednosti – CGV) nevű polgári egyesület a Klein House-szal karöltve szombaton és vasárnap szervezett gyűjtést, amelynek során nagyszámú polgár, illetve két szabadkai magánvállalat nyújtott segítséget. A két vállalkozás 2700 liter vizet és hozzávetőleg 100 vekni kenyeret adományozott.

Összesen mintegy 4000 liter víz, 200 konzerv, felvágott, nagy mennyiségű kenyér, személyes higiéniai termékek, kézfertőtlenítő szerek, kötések, toalettpapír, törülköző, gyümölcs, zöldség, ruházat, cipők, játékok és sok más gyűlt össze, amire a leginkább szükségük van jelen pillanatban az Afganisztánból, Szíriából, Irakból és más háborús övezetekből érkező ideiglenes vendégeinknek, ahhoz, hogy túléljenek.

Az összegyűjtött segélycsomagot a hét folyamán adják át Varga Tibornak a Kelet-európai misszió képviselőjének, aki majd szétosztja azok között, akik leginkább rászorulnak.

A szervezők mellett a gyűjtési akciót támogatta a Magločistač (Ködoszlató) hírportál, Ifjúsági kezdeményezés az emberi jogokért nevű civil szervezet szabadkai tagozata, a Második Nyilvánosság facebook csoport, a Mosolyogj Szabadkára polgári csoport és az Authentic Vojvodina polgári egyesület.