2024. május 7., kedd

Tartalmas nyári szünidőt mindenkinek!

Június derekán megkezdődött a nyári szünidő. Néhány napja lezajlott a bizonyítványosztás is, egyesek örömére, mások bánatára. Mostanára a diákok időmilliomosokká váltak, hiszen nincs iskola, különóra, edzés és szakkör. És tudjuk, hogy a tétlen kezeknek az ördög ad munkát. Ezért a szülőknek nagyon észnél kell lenni, hogy az elkövetkezőkben a céltalan tengés-lengés, a mértéktelen számítógépezés és tévézés helyett tartalmas szünidőt szervezzenek meg a gyerekeknek, akiknek a szórakozás és a kikapcsolódás mellett jut idejük a játszva tanulásra és a munkára is.

A legjobb nyilván az, ha a szülő a gyerekeivel tölti az időt, és a villanypásztorként működő tévét és számítógépet megpróbálja minél inkább kizárni az életükből. Együtt játszik, fürdőzik és kirándul velük, valamint bevonja őket a munkájába, ha más nem marad, akkor a ház körüli tennivalókba. És az sem gond, ha a saját példájával, és nem csak papolással igyekszik a gyerekeket rávenni az olvasásra és egyéb hasznos dolgokra. Ha az egyre romló helyzetben a családnak telik nyaralásra, akkor nincs mit gondolkodni: irány nyaralni! Az mindenkinek csak a hasznára válik, hiszen a család kiszakad a mindennapok taposómalmából, együtt pihenhetnek a családtagok, ami egy életre szóló élményt jelenthet a gyerekeknek. Mostanság sok család számára a közös nyaralás megengedhetetlen luxusnak számít. A kispénzű szülők számára a nyaralást a nyári tábor pótolhatja. A nyári táborok kínálata mifelénk is széles körű: az idegen nyelv tanulásától a hagyományápoláson át a sportig. Bár a táborválasztáskor a szülőnek ugyancsak észnél kell lennie, hogy a gyerek számára megfelelő tábort válasszon, ahol a hasonló érdeklődésű nebulók között tölti az idejét, barátkozik és játszva tanul. A rossz tábor megválasztásakor ennek éppen az ellenkezőjét érheti el a szülő, akár legjobb szándéka ellenére is, a gyerek halálra unja magát, és mindenféle rosszaságra kapható lesz. A nyári táborok viszonylag olcsók, kevés pénzből megoldhatók, és a legtöbben még most is van szabad hely. Viszont vannak olyan családok is, amelyeknek a gyerekek táboroztatására sem telik. Közülük egyesek már nem is máról holnapra élnek, hanem tegnapról mára tengetik az életüket, gyakran önhibájukon kívül. Az adai önkormányzat éppen a romló gazdasági helyzet és a családok nehéz állapota miatt döntött úgy, hogy az idei nyáron ingyenes táborozást szervez a községbeli gyermekeknek Adán. A szűkös anyagi keret miatt az idén 7 és 12 év közötti korosztály táboroztatását vállalták fel, akik egy héten át ingyenesen lakhatnak a leendő kollégiumban, az adai strandfürdőben étkezhetnek és fürödhetnek, közben pedig hasznosan tölthetik el az idejüket. Az önkormányzat szándéka pedig azért is példás, mert jutalmazza az önkéntes munkát, a táborban ugyanis csak azok a néptáncosok, táncosok és sportolók vehetnek részt, akik az év többi részében valamelyik községi sportklubban vagy egyesületben tevékenykedtek. Hasonlóan hasznos az a kezdeményezés is, amely már évek óta zajlik Adán, hogy a községi általános iskolák másodikos diákjai tíznapos ingyenes úszóiskolában vehetnek részt a helyi strandfürdőben. Az úszóiskolát a helyi pedagógusegyesület és az adai önkormányzat szervezi meg többnyire pályázati támogatásból. Ez is kitűnő példa a tartalmas szünidőre, amely összeköti a kellemest a hasznossal. Hiszen a gyerekek játszva töltik az időt tornatanárok felügyelete alatt, közben pedig megtanulnak úszni.

A tartalmas nyári szünidő programja nálunk is zajlik a családban. Legalább is igyekszünk a lehetőségekből a legtöbbet kihozni. A közös nyaralás ezúttal is elmarad, így az a célunk a feleségemmel, hogy minél több közös családi programmal kössük le a négyéves fiunkat és kilencéves lányunkat, hogy minél kevesebb idejük maradjon a televízió és a számítógép előtt ülni. Helyette inkább közös tiszai fürdőzéssel, játékkal, biciklizéssel, ház körüli tennivalókkal és kisebb kirándulásokkal múlatjuk az időt. Emellett az idősebb gyermek már eljár az előbb említett ingyenes úszóiskolába, majd augusztusban néptánccsoport tagjaként részt vesz az önkormányzat által finanszírozott táboroztatáson, illetve július derekán a Vadvirág HK által szervezett népzenei táborban magyar néptánccal és népzenével foglalkozik.