2024. április 28., vasárnap
VÍZILABDA

Rađen: Tanuljanak a hibámból, ne kövessék el

Nikola Rađen, a szerb férfivízilabda-válogatott tagja, akinek a szervezetében még február 17-én bukkantak kokainra, felszólította a sportolókat, hogy ne kövessék el ugyanazt a hibát, amit ő, mivel ha mégis megteszik, egy nap alatt veszélybe sodorhatják a sportpályafutásukat.

„Nem könnyű erről beszélnem. Az év elején megrázott édesapám váratlan halála, a klubban pedig nem úgy mentek a dolgok, ahogy kellettek volna, s ez egy szerb játékosnak, aki hozzászokott a győzelmekhez, nem könnyű elviselni. Az életstílus, amelyet akkor folytattam, valamint a környezet sem volt megfelelő számomra. Ami tettem, nem megoldás, nem igazolható, nem bírtam el a terhet, s ennek viselnem kell a következményeit” – mondta Rađen a belgrádi Ifjúsági Otthonban, ahol az I. Doppingmegelőzés a sportban című kongresszust tartották.

Rađen a spanyolok elleni világliga mérkőzésen produkált pozitív doppingmintát, s eltiltás vár rá. „Nem azért nyúltam a kokainhoz, hogy a sportolói teljesítményemet növeljen, amit az is bizonyít, hogy nem a torna ideje alatt fogyasztottam kokaint – mesélte Rađen, akivel a görög Olympiakosz, a történtek után, felbontotta szerződését, s természetesen a világliga bergamói szuperdöntőjében sem szerepelhetett. A tornán Szerbia aranyérmes lett, s az első hellyel járó 100 000 dolláros pénzdíjon kívül az olimpiai részvételt is bebiztosította. Az már biztos, hogy Rađen sem a kazanyi világbajnokságon, sem a jövő évi ötkarikás játékokon nem lesz a szerb válogatott tagja.

„Szerettem volna Rióba menni és aranyérmet szerezni, azonban az olimpiát a tv előtt ülve követem majd. Ez a létező legnagyobb büntetés egy sportolónak. A legnehezebb a barátok bizalmát megszerezni, én most elveszítettem és tönkre is tettem. Azon fogok dolgozni, hogy sikerüljön visszaszerezni” – mondta Rađen, aki hozzátette, nagyon rosszul estek neki azok az újságcikkek, amelyek azonnal elítélték.

„A feleségem és én is közéleti személyiségek vagyunk, azonban nagyon zavart, hogy egyes újságok azonnal pálcát törtek a fejem fölött. Még ma sem tudom, milyen hosszú eltiltásra számíthatok”.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) május 6-án tiltott szer használata miatt ideiglenesen eltiltotta Nikola Rađent, az Olympiakosz játékosát. Az első hírek szerint a szerb válogatott játékosára négy éves eltiltás vár, azonban egyes információk szerint megtörténhet, hogy a FINA figyelembe véve az enyhítő körülményeket, kevesebb időre tiltja el a versenyzéstől.