2024. április 28., vasárnap
LABDARÚGÁS - ARANYKUPA

A házigazda a főesélyes

A házigazda és címvédő Egyesült Államok válogatottja az esélyese a közép-európai idő szerint szerda hajnalban kezdődő és július 26-áig tartó Aranykupának, amely az észak- és közép-amerikai régió kontinenstornája. Jürgen Klinsmann, az amerikaiak német szövetségi kapitánya azért is akarja győzelemmel zárni az eseményt, mert csapata így biztosíthatja helyét a 2017-es Konföderációs Kupára, azaz a 2018-as oroszországi világbajnokság főpróbájának számító tornára.

Muszáj ott lennünk a Konföderációs Kupán ahhoz, hogy a vb-n helyt tudjunk állni az egyenes kieséses szakaszban” – vélekedett az 50 éves szakvezető, akinek irányításával a válogatott a tavalyi brazíliai vb nyolcaddöntőjében búcsúzni kényszerült, miután a belgák ellen a hosszabbításban 2:1-re kikapott.

A 2017-es Konföderációs Kupára eddig a házigazda oroszok mellett a világbajnok németek, a Copa América-győztes chileiek, valamint az Ázsia-kupát megnyerő ausztrálok biztosították a helyüket. Az Aranykupán a 12 válogatottat három négycsapatos csoportba sorsolták, ezekből az első két helyezettek jutnak be a negyeddöntőbe, amelynek mezőnye a két legjobb harmadikkal válik teljessé.

A torna szerda hajnalban Panama és Haiti összecsapásával rajtol, majd a házigazda amerikaiak lépnek pályára Honduras ellen. A B csoportban Jamaica, Costa Rica, Kanada és Salvador szerepel, míg a C-ben az ötszörös Aranykupa-győztes Mexikó, valamint Kuba, Guatemala, illetve Trinidad és Tobago. A döntőt július 26-án Philadelphiában rendezik.