2024. május 5., vasárnap

Mi újság a Gazdakörben?

Idén is lesz parasztolimpia Topolyán

A topolyai Gazdakörnek 15 aktív tagja van, akik között találunk állatorvost, mezőgazdasági és gépészmérnököket, valamint nagygazdákat is. Az egyesület aktuális történéseiről Tomik Nimród elnökségi tag számolt be lapunknak.

Az egyesület már évek óta minden hónap negyedik vasárnapjára előadásokat szervez a termelők számára, amelyeknek a témája mindig az aktuális munkálatokra, problémákra reflektál, és 30-40 gazda rendszeresen részt vesz rajta. A legutóbb megtartott találkozás alkalmával négy malom képviselője jelent meg, hogy tájékoztassa a termelőket a gabonafelvásárlás feltételeiről és a várható árról, illetve a tárolási lehetőségekről, hisz a búza ára a téli hónapokban a legmagasabb. Mint megtudtuk, az ár minden valószínűség szerint 16 dinártól indul, a termelők viszont a kilónkénti legalább 20 dináros árral lennének elégedettek.

Egy korábbi összejövetelen a mezőőrszolgálat került terítékre, amellyel a termelők nem elégedettek, mivel véleményük szerint már a pályázati kiírás sem volt megfelelő, és olyan személyekre bízták a munkát, akik nem beszélik a magyar nyelvet, annak ellenére, hogy a termelők legnagyobb része magyar, emellett a határ ismeretével is gondjaik vannak, például a dűlők általánosan használt neveit nem ismerik, az állandó járőrözésre pedig nincs üzemanyaguk. Ennek ellenére áprilistól a következő év áprilisáig ezzel a céggel kell együttműködniük. A topolyai mezőőr a 069/799-736 telefonszámon érhető el.

Ami az idei termést illeti, az árpa igen jól termett, a betakarítást követően a termelők 16 dináros kilónkénti áron tudják értékesíteni. A búza, amelynek betakarítása a napokban kezdődött, valamivel gyengébb termést ad, mivel a vetéseket a fuzárium és a levélrozsda is megtámadta az esős időszakban. Ami a vetések jelenlegi helyzetét illeti, Tomik arról beszélt, hogy a kukorica a topolyai határ egészén nagyon jó állapotban van, és amennyiben nem lesz túl nagy szárazság, és körülbelül két hét múlva lesz egy nagy eső, igen nagy termésre van kilátás. A napraforgóval is ez a helyzet, sőt talán még szebb, mondta Tomik.

Ami a közeljövőre vonatkozó terveket illeti, a szervezet már javában készül a Vajdasági Parasztolimpiára, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg, valamint az új kenyér ünnepére, amelyet augusztus 16-ára terveznek. A feladatokat már kiosztották, itt csak annyit említünk meg, hogy a rendezvény vendége a 3+2 zenekar lesz.

A tárgyhoz kapcsolódik, hogy Tomik Nimród, aki a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület elnöke, jelenleg a Gazdakör történelmét kutatja, és a legkorábbi feljegyzést 1890-ből találta, ami alapján azt állapíthatjuk meg, hogy Topolyán az egyik legrégibb működő egyesületről van szó.