2024. május 5., vasárnap

Folyamatosan szépítik a várost

Fölháborodott polgárok jelezték a sajtónak, hogy Zomborban a Dr. Ripp Rózsa utcában kivágtak két tölgyet. A Zelenilo kommunális közvállalatban megtudtuk, hogy a fák eltávolítását a kommunális rendőrség felügyeleti osztálya rendelte el, mivel a tölgyeket fiziológiailag legyengültnek, vitalitásukat vesztettnek, több tekintetben is betegnek, férgesnek találták, a lombozat egyes ágai elszáradtak, letöredeztek, és veszélyeztették a járókelők épségét. A kivágott fák erősebb szél vagy vihar esetén kidőltek volna, és ha nagyobb baj nem esik, akkor is tetemes anyagi kárt okozhattak volna.

Az esőzés és a viharok következtében egyes fák akár gyökerestől kifordulnak a talajból, vagy letöredeznek vaskos ágaik. Ez utóbbi történt a XII. Vajdasági rohambrigád utca 32. szám előtt, ahol a letört ág letépte a lakóház külső villanyvezetékét. A bajt okozó termetes ágat a Zelenilo dolgozói távolították el, akik az áramszolgáltatást is visszaállították. A közvilágítás karbantartásával is ez a közvállalat van megbízva, a napokban járják is az utcákat, és cserélik a kiégett világítótesteket.

A falvakban viszont az utcai fasorokat metszették. Ezzel voltaképpen a lakosság áramellátásának folyamatosságát biztosították, mivel a villanyvezeték közé fonódott ágakat vágták le és takarították el. A városban közben folyamatosan szépítik a virágágyásokat, öntözik a növényeket, cserélik a kiültetett virágokat. A Hősök parkjában pedig új játékszereket helyeztek ki a játszótérre. A gyerekek három libikókát, két-két mászókát és hintát, egy forgóhintát és egy csúszdát vehettek birtokukba.