2024. május 7., kedd
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Két legyet egy csapásra!

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK

A kormány 5000 dináros utalvánnyal ösztönzi a szerbiai nyaralást. Mit gondol erről?

A szavazatok száma: 178

A www.magyarszo.com olvasóinak szavazatai alapján

A szerb kormány a hazai turizmus népszerűsítésére 5000 dináros nyaralási utalvánnyal ösztönzi a szerbiai nyaralókat. Az utalványt július 6-a és 15-e között igényelhetik a jogosult polgárok a postahivatalokban. Habár Rasim Ljajićkereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter már a napokban azt nyilatkozta a médiának, hogy a nagy érdeklődés miatt elképzelhető, hogy meghosszabbítják a jelentkezési határidőt. Az utalványra jogosultak a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gondozásra szoruló polgárok, a háborús rokkantak, továbbá mindazok, akiknek a havi bére alacsonyabb 60 ezer dinárnál. Az igényléshez mellékelni kell az igazolvány fénymásolatát, a fizetési vagy a nyugdíjcsekket, valamint az igazolást, hogy a nyaraló személy legalább ötnapos szállást foglalt a minisztériumi listán szereplő vendéglátóipari létesítmények egyikében. A lakosok 243 vendéglátóhelyen kaphatnak engedményt a szállás költségeire. Ezeknek a listája megtalálható a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium honlapján. Az utalványok augusztus 1-je és november 20-a között használhatók fel. Elöljáróban ennyit a nyaralási utalványról, amire az elmúlt években nem volt példa Szerbiában.

A miniszter szerint a lakosság részéről nagy az érdeklődés a nyaralási utalványok iránt, és ha ez tényleg így van, akkor a szerb kormány két legyet üt egy csapásra. Egyrészt népszerűsíti a hazai turizmust és turisztikai látványosságokat, valamint bizonyos mértékben hozzájárul a turizmus fejlesztéséhez is. A nyaralási utalvány által ugyanis nagyszámú vendéget biztosít a vendéglátóknak, majd az állami költségtérítés révén biztos jövedelmet is, amit a későbbiekben akár fejlesztésre is fordíthatnak a vállalkozók. És nyilván nemcsak nekik jelenthet ez nagyobb bevételt, hanem annak az adott városnak és térségnek is, ahol a turisták megjelennek, akik ha pénzesek, ha pénztelenek, akkor is költeni fognak a nyaralás ideje alatt. Másrészt a jogosultak körét látva a kormány azoknak a hátrányos helyzetű és kispénzű polgároknak, köztük a nyugdíjasoknak és munkanélkülieknek nyújt kedvezményt, akik leginkább megsínylették a gazdasági válságot és az állam megszorító intézkedéseit. Ha teljes egészében kihasználja a lakosság a keretet, akkor 100 ezer nyaralási utalvány 100 ezer kispénzű embert jelent, köztük sok családot, amelyeknek segítséget jelenthet a nyaralási költség keretében a szálláshelyek részleges megtérítése. Ezzel a kedvezménnyel pedig a szerb állam a szociálisan érzékeny és lakosságáról mindenesetben gondoskodó állam szerepében tetszeleghet, ami – valljuk be – politikai marketingfogásnak sem utolsó. Bár nem tudom, hogy ezt mennyire fogják elhinni és díjazni azok a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók, akik legalább egy nyaralási utalványra valóval kapnak kevesebb juttatást havonta.

Az már egész más kérdés, hogy az embereknek telik-e egyáltalán nyaralásra. Vannak, akiknek nem telik, hanem örülnek, ha túlélnek, köztük sok a munkanélküli fiatal. Sokan közülük már valamelyik nyugati országban keresik a boldogulást, vagy éppen arra készülődnek, hogy elhagyják a szülőföldjüket. Őket szerintem nem nagyon érdekli a nyaralási utalvány, akárcsak azokat a kisnyugdíjasokat sem, akiknek szintén a lét a tét, mégpedig a mindennapi betevő falat. Szerintem túl rövidre szabták az állami illetékesek a jelentkezési határidőt, mert a kilenc nap bizony elég rövid idő, persze, ha időközben meg nem hosszabbítják. Viszont ha valaki már évek óta nem volt nyaralni, és az utalvány és a vele járó kedvezmény miatt dönt úgy, hogy az idén mégis elmegy valahová, nem biztos, hogy mindent lebonyolít ilyen rövid idő alatt, a helyszín megválasztásától a helyfoglaláson át egészen az igénylés leadásig. Természetesen vannak olyanok is, akiknek minden gond nélkül vagy kisebb-nagyobb lemondásokkal telik nyaralásra. Nekik is jól jöhet a segítség a nyaralási utalvány által, ha Szerbiát választják az üdülés helyszínéül. Sokan rendszeresen üdülnek Szerbiában, ahol a szép természeti környezetben, az alföldtől a hegyvidékig, a folyók, tavak és fürdők mellett sok a kellemes turisztikai hely, hogy a történelmi látványosságokról ne is beszéljünk. A szolgáltatások minősége viszont már egészen más kérdés, nem biztos, hogy mindig turistacsalogató. Nyilván sokan a színvonalasabb szolgáltatások miatt választják a külföldi országokat, köztük a tengerparti nyaralásokat. Különben is mifelénk a nyaralás egyet jelent a tengerparti üdüléssel, és ha csak tehetjük, ez alá nem adjuk. Ez még nyilván a régi Jugoszlávia öröksége és beidegződése, amit nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.