2024. augusztus 6., kedd

Az USA az EU-ban kívánja látni Szerbiát

Victoria Nuland, az Amerikai Egyesült Államok európai és eurázsiai kérdésekkel megbízott helyettes államtitkára kedden Belgrádban Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel, Aleksandar Vučić kormányfővel, Ivica Dačić külügyminiszterrel és Bojan Pajtić tartományi kormányfővel, a Demokrata Párt elnökével találkozott.

A demokráciában fontos, hogy az ellenzék ellenőrizze a hatalmat, hangsúlyozta Nuland  (Fotó: Beta)

A demokráciában fontos, hogy az ellenzék ellenőrizze a hatalmat, hangsúlyozta Nuland (Fotó: Beta)

Nikolićtyal beszélgetvén Nuland az USA támogatásáról biztosította Szerbiát az európai integráció során, mert mint megjegyezte: az USA az európai népek családjában kívánja látni Szerbiát. Nuland elégedetten nyilatkozott Szerbia eddigi lépéseiről az európai úton, Nikolić pedig arról biztosította, hogy az ország sokat tesz a Balkánon tapasztalható feszültség csillapításának érdekében.

Nuland és Vučić Szerbia és az USA közötti együttműködés elmélyítéséről, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről, valamint a régióban uralkodó helyzetről beszélgetett. Szerbia számára külpolitika tekintetében az európai integráció a prioritás és ettől nem áll el, emelte ki Vučić.

Dačić, aki az EBESZ aktuális elnöklője, elsősorban az ukrajnai válságról és az annak megoldásával kapcsolatos elképzelésekről egyeztetett a helyettes államtitkárral. Az USA támogatja Szerbiát, hogy az EBESZ elnöklőjeként érdemben járuljon hozzá az ukrajnai válság megoldásához, fejtette ki Nuland.

A Nuland és Pajtić közötti találkozón Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnökei is részt vettek. Ezen a találkozón elsősorban az ellenzék jelentőségéről esett szó. A demokráciában fontos, hogy az ellenzék ellenőrizze a hatalmat, hangsúlyozta Nuland. Pajtić arról beszélt, hogy a DP számára is Szerbia európai integrációja élvez prioritást és a párt reméli, hogy a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalások során mielőbb megnyílnak a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezetek.

Pajtić az országban jellemző problémák közül a hiányzó sajtószabadságot, a független, ellenőrző hatáskörrel rendelkező intézményekre gyakorolt nyomást és az emberi jogok megrövidítését emelte ki. A DP elnöke arról is beszámolt a helyettes államtitkárnak, hogy a néhány helyi önkormányzatban a közelmúltban megtartott rendkívüli helyhatósági választásokon több támadás is érte a DP aktivistáit és tagjait. Minden egyes támadást bejelentettek a hatóságoknak, azok azonban nem reagáltak, mondta Pajtić.