2024. április 28., vasárnap

Folyami határátkelő Magyarkanizsán

A turizmus föllendülését várják tőle

A határon átnyúló IPA-program keretében pénteken új folyami határátkelőt avattak Magyarkanizsán. Az ünnepségen jelen volt Győri Lukrécia idegenforgalmi államtitkár, Branislav Bugarski régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Csókási Eszter, a Duna–Körös–Maros–Tisza (DKMT) Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Bimbó Mihály polgármester és Fejsztámer Róbert, az önkormányzat gazdasági és fejlesztési főosztályának vezetője. A 2013 és 2015 között megvalósult IPA-program célja a magyar–szerb folyami határátkelők létrehozása volt a Tiszán, teljes összege 1,5 millió euró, ebből Magyarkanizsa község hozzájárulása 200 000 euró volt, amelyet a kikötőhöz tartozó három móló létrehozására és három hajó vásárlására költöttek (egy a rendőrség számára, kettő katasztrófahelyzetek esetére).

Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester elmondta, ezzel a projektummal megteremtették a folyami turizmushoz szükséges alapvető feltételeket.

– A mai kikötőátadás egy újabb kézzelfogható eredmény az eddigi sikeres IPA-pályázatok sorában. Kétéves kemény munka van mögöttünk, a magyarországi és vajdasági partnerekkel azon dolgoztunk, hogy folyami határátkelőket létesítsünk, ennek a programnak a keretében vásároltunk három hajót és három mólót, ez azt jelenti, hogy megteremtettük a feltételeit a folyami személyi forgalomnak, és egyben új lehetőségeket a belföldi és nemzetközi folyami turizmus számára is – mondta a polgármester.

A program megvalósulásában Magyarkanizsa község mellett partnerként vett részt a Tartományi Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a szegedi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Branislav Bugarski kijelentette, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy a társadalmi és gazdasági lehetőségeket kiaknázzák a folyó menti településeken, mind a bácskai, mind a bánáti oldalon, a tartományi titkárság pedig támogatja a folyami turizmus megteremtéséhez szükséges infrastruktúra létrehozását.

Csókási Eszter reményét fejezte ki, hogy a jelenleg gyér folyami forgalom fellendítésének lesz folytatása:

– Jelenleg sem a teherforgalom, sem a személyszállítás nem túl jelentős a Tiszán, holott Közép-Európa második legnagyobb folyójáról van szó. Ennek egyik oka a határátkelők hiánya. Nagyon bízom abban, hogy ennek a programnak lesz folytatása, nyilván nagyon várják az emberek azt, hogy mikor indulhat rendszeres hajójárat Magyarkanizsa és Szeged között.

Győri Lukrécia államtitkár a kormány turisztikai törekvéseit ismertette, amelyek célja, hogy mind a külföldi turisták, mind a lakosság az üdülésüknek egy részét Szerbiában töltsék el.

– Az idén akciót indított a hazai turizmus fellendítésére, ennek egyik első lépése az volt, hogy megismerjék a hazai kínálatot. Ennek gazdasági haszna is volna, hiszen a külföldi nyaralásokra évente körülbelül 900 millió eurót költünk, s ha ennek az összegnek 10–15%-a itt maradna, az már komoly összeget jelent, amelyből jelentős infrastrukturális beruházások jöhetnének létre, és ehhez társulnának még a hazai és külföldi pályázatok. Önerőből is fel tudnánk lendíteni a turizmust.