2024. május 8., szerda

Polgárháború fenyeget Burundiban

Pattanásig feszült a helyzet Burundiban, ahol a múlt kedden újraválasztották Pierre Nkurunziza államfőt. A hírnek sokan nem örülnek a közép-afrikai országban, mert attól tartanak, hogy ebből még nagyon nagy baj lehet.

Pierre Nkurunziza, aki betiltotta a joggingolást (Fotó: Beta/AP)

Pierre Nkurunziza, aki betiltotta a joggingolást (Fotó: Beta/AP)

Az ellenzék jó része bojkottálta, sok külföldi kormány pedig bírálta a voksolást, amelyen az elnök a szavazatoknak csaknem a hetven százalékát söpörte be.

A 2005 óta hatalmon lévő Nkurunziza idén áprilisban jelezte, hogy harmadszor is indul a választáson, jóllehet az alkotmány csak két mandátumot engedélyez. Azzal érvelt, hogy először a parlament választotta meg, nem a nép.

Bejelentése súlyos belpolitikai válságot okozott, ami sorozatos zavargásokba torkollott a 10,5 millió lakosú koldusszegény kis országban. A tüntetések és a bizonytalanság megbénította a sok sebből vérző gazdaságot. Az erőszak elől több mint százezren menekültek el az utóbbi négy hónapban.

Az indulatok a választás előtt sem csillapodtak le. Mindössze egy nappal a július 21-ei voksolás előtt robbanások és tűzpárbajok zajára ébredtek a fővárosban, Bujumburában. Az erőszakos akciókban legalább egy rendőr és egy civil meghalt.

Ilyen körülmények között senki nem lepődött meg, hogy az eredetileg nyolc jelölt közül az utolsó héten három visszalépett. Agathon Rwasa, az ellenzék favoritja nem vonta ugyan vissza jelöltségét, de megkérdőjelezte a szavazás legitimitását.

A választási bizottság azonban mindent rendben talált, és a hét végén Nkurunzizát ki is hirdette győztesnek. A hír senkit nem ért váratlanul, de nyugtalanságot keltett a lakosság körében. Sokan attól félnek, hogy hamarosan súlyos összecsapások robbanhatnak ki a felfegyverkezett ellenzék és az elnök ellenőrzése alatt álló hadsereg között.

Az ellenzék szintén a válság elmélyülésétől tart. Néhány elemző azt sem zárja ki, hogy a politikai patthelyzet polgárháborúba vagy annak a peremére sodorhatja Burundit.

Az előző választást 2010-ben tartották. Az ellenzék akkor is bojkottot hirdetett, aminek eredményeként Nkurunziza a szavazatok 94 százalékához jutott. Megrészegedve a sikertől, idővel egyre önkényesebbé vált, s furábbnál furább döntésekkel hívta ki maga ellen honfitársai haragját. Olykor nevetséges rendeletekkel szórakoztatta az embereket. Tavaly például betiltotta a joggingolást, mert szerinte ez a foglalatosság zendülés alapjául szolgálhat.

Hóbortjait a hadsereg unta meg legelőször, s idén májusban puccsot szervezett ellene. A fegyveres hatalomátvétel kísérlete azonban kudarcot vallott, az elnökhöz hű erők leverték a lázadókat. A hatalmi terror azóta egyre erőteljesebb Burundiban.