2024. május 7., kedd

Obama: fenn kell tartani a nyomást a terrorszervezeteken

Az Egyesült Államoknak és partnereinek fenn kell tartaniuk a nyomást a terrorszervezeteken - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután Hajlemariam Deszalegn etiópiai kormányfővel tárgyalt hétfőn Addisz-Abebában.

Obama szerint a tizenöt halálos áldozatot szedő vasárnapi mogadishui robbantás arra int, hogy meg kell állítani az al-Shabaab szomáliai csoporthoz hasonló terrorista szervezeteket, amelyek csak "gyilkolásra és pusztításra képesek". Az amerikai elnök leszögezte, hogy az al-Shabaab Etiópiára nézve is komoly fenyegetést jelent.

Az etiópiai miniszterelnök egyetértett Obamával abban, hogy fokozni kell a terrorizmus elleni küzdelmet a térségben és erősíteni kell a hírszerzési együttműködést.

Az amerikai elnök elismeréssel szólt arról, hogy a 96 milliós Etiópiában emberek millióit sikerült kiemelni a szegénységből az utóbbi tizenöt évben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Addisz-Abebának többet kell tennie az emberi jogi helyzet és a demokrácia fejlesztése terén.

Hajlemariam Deszalegn kijelentette, hogy országa "fiatal demokrácia", de elkötelezett az emberi jogi helyzet javítása iránt. A kormányfő közölte, hogy ennek ellenére "kisebb nézeteltérések" voltak közte és Obama között a demokratizálódás kívánatos sebességéről. Etiópiában az ellenzék egyetlen parlamenti helyet sem szerzett a májusi törvényhozási választáson.

Obama a sajtótájékoztatón emellett a nemrégiben Teheránnal megkötött nukleáris megállapodásra is kitért, és kijelentette, hogy eddig még nem hallott igazi, tényszerű érvet az egyezség ellen. Leszögezte, hogy a világ atomtudósainak és non-proliferációs szakértőinek túlnyomó többsége támogatja a július 14-i megegyezést.

Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek később azt közölték, hogy Obama etióp, kenyai, szudáni, ugandai és afrikai uniós vezetőkkel egyeztetett hétfőn a dél-szudáni helyzetről. A tanácskozáson megvitatták a szankciók elrendelésének és egy "regionális intervenciós erő" felállításának a lehetőségét, amennyiben a harcoló felek augusztus 17-ig nem jutnak békemegállapodásra. A találkozó résztvevői a tájékoztatás szerint nem jutottak egyezségre a további teendőket illetően. A dél-szudáni fegyveres konfliktus az utóbbi tizenkilenc hónapban tízezrek halálát követelte.

Barack Obama vasárnap érkezett Etiópiába, afrikai körútja második és egyben utolsó állomására. Ezt megelőzően Kenyában, apja szülőhazájában járt.

Az amerikai elnököt komoly bírálatok érték, amiért ellátogatott Kenyába és Etiópiába, a két ország emberi jogi helyzete ugyanis nemzetközi jogvédő szervezetek szerint meglehetősen aggasztó. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű csoport szerint a lakosság arányában Eritrea után Etiópiában ül börtönben a legtöbb újságíró.

Obama a bírálatokra reagálva elmondta, hogy Washington azokkal a kormányokkal is együtt kíván működni a közös érdekek mentén, amelyek "demokratikus gyakorlata" nem felel meg az amerikainak. Az elnök hangsúlyozta, hogy ezeken a találkozókon folyamatosan napirenden tartják az emberi jogok kérdését.