2024. május 4., szombat

Falunapot ünnepeltek Kishomokon

Az alig százhúsz fős település szombaton harmadik alkalommal tartott falunapi ünnepséget a közösségi téren. A kishomokiak képviselője, a martonosi helyi közösség tanácsának tagja, Sors Endre elmondta, ezen a napon nemcsak a falubeliek, hanem a Kishomokról elszármazottak is összegyűlnek.

– A falunapon nemcsak az idősek, hanem a fiatalok is jelen vannak, és a helybelieken kívül az elvándorolt kishomokiak is visszatérnek, így próbálunk életet lehelni ebbe a kis faluba. Szerintem az idei falunapon többen vannak, mint tavaly vagy tavalyelőtt, sőt többen vagyunk, mint ahány lakosa van a falunak.

A falunapi rendezvény ezúttal is ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Zapletán Géza esperesplébános celebrált, majd a martonosi és kispiaci művelődési egyesület ének- és tánccsoportjai léptek a színpadra. Ebéidőben pedig a topolyai Kadvány Norbert és zenekara szórakoztatta a közönséget.

Horvát Gergely, Martonos helyi közösségének elnöke elmondta, hogy Kishomokon befestették a régi iskolát, s egy, a településen működő civil szervezetnek biztosítottak ott irodát, valamint kihelyezett gyűléseket is tartott már ott a helyi közösség. A fejlesztéseket illetően a közösségi téren szeretnének kialakítani mosdót és illemhelyet, valamint régóta tervben van a Dózsa György utca kiaszfaltozása, de egyelőre erre nincs elegendő eszköze Martonosnak.

– Kishomokon az elmúlt évtizedekben semmilyen fejlesztés nem történt. Amire leginkább szükség volna, az aszfaltozás, de az akkora összeg, hogy a helyi közösség költségvetése messze nem elegendő rá – mondta Horvát Gergely, aki hozzátette, a faluban egyelőre nem tapasztalható nagyobb elvándorlás.

– Sok fiatalnak, akinek a szülei kiépítettek egy gazdaságot, annak meg van itt is a megélhetése, de természetesen előfordul, hogy néhányan közülük más falvakba vagy városba költöznek, ahol jobban kiépített az infrastruktúra, de egyelőre úgy látom, összetartó közösség él itt.