2024. április 27., szombat

Hamarosan készek az akciótervek

Tanja Miščević, az európai uniós tárgyalócsoport vezetője szerint a nyár második felében, még szeptember előtt történik majd előrelépés a Belgrád–Pristina-párbeszédben. Véleménye szerint a párbeszéd legfontosabb témája a koszovói szerb községek közössége meghatározásának elvei lesznek. Az európai uniós tárgyalócsoport vezetője a Brüsszelben bemutatásra kerülő akciótervekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az eljárás bonyolult és a fejezetek megnyitására még legalább három-négy hónapot kell várni. Beszámolója szerint jelenleg a legmagasabb politikai szinten zajlik a megbeszélés, és a Koszovó-ügyi kormányiroda mindennap azzal foglalkozik, hogy milyen kérdéskörök jelenhetnek meg majd a tárgyalóasztalnál.

– Egy olyan kérdés is felmerült a napokban, amiről mindenki azt hitte, hogy le van zárva, méghozzá a biztosítások kérdése – mondta Miščević.

Miščević véleménye szerint nagyon nehéz párbeszédet folytatni úgy, hogy közben nem értik az elveket és a célokat, valamint amikor a másik oldalnak nem áll érdekében a párbeszéd.

A 24. tárgyalási fejezetről szólva az európai uniós tárgyalócsoport vezetője megjegyezte, hogy a migránsokkal és a menekültekkel kapcsolatos jelenlegi helyzet miatt Szerbiának ki kell majd dolgoznia még egy további akciótervet is.

– A hónap végére a migránsokkal kapcsolatos akcióterven kívül mindegyik akcióterv el fog készülni – jelentette be Miščević. Hozzátette, hogy az akciótervek bemutatása után a bizottság megtárgyalja azok tartalmát, majd az EU tagországainak bemutatják azok értékelését, amely után megkezdődhet a velük kapcsolatos tárgyalási fejezetek megnyitása. Kiemelte, hogy a civil szektor 23. és a 24. fejezettel kapcsolatos ajánlásait elfogadták.