2024. április 27., szombat
Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

„Egyik legjobb zsűrizési élményem volt”

Az idei palicsi filmfesztivál fő versenyprogramjának egyik zsűritagja Kocsis Ágnes volt

A palicsi filmfesztivál vendégeként üdvözölhettük Kocsis Ágnes filmrendezőt, forgatókönyvírót, aki ezúttal a fő versenyprogram egyik zsűritagjaként volt jelen. Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmjét, egyben diplomamunkáját, 2006-ban készítette el Friss levegő címmel, és ezzel azonnal felhívta magára a filmes szakma figyelmét. Következő játékfilmje, a Pál Adrienn 2010-ben jelent meg, és abban az évben díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon. A Pál Adriennt a tavalyelőtti jubileumi palicsi filmfesztiválon, az elmúlt tíz év magyar sikerfilmjeit felsorakoztató szelekcióban láthattuk.

A fő versenyprogram zsűrijét idén Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál filmrészlegének vezetője, Dome Karukoski francia rendező, Kocsis Ágnes magyar rendező, Mira Fornay szlovák rendező, Sergej Trifunović szerbiai és Johannes Kuhnke svéd színész alkották. Zsűrizési élményeiről Kocsis Ágnest kérdeztük.

– Két filmet emeltünk ki, a Kosok című izlandi és az Azután című lengyel–svéd produkciót. Végül a legjobb filmnek járó díjat a Kosoknak ítéltük oda, míg az Azután rendezői díjat kapott. Különböző stílusú filmeket láthattunk a versenyprogram válogatásában. Azt gondoltam, ez majd alaposan megnehezíti a dolgunkat, mivel különböző filmes körökből érkező zsűritagokról van szó, de nem így történt. A döntés teljes egyetértésben született meg. Sőt, nemcsak abban egyeztünk meg, hogy mely filmeket emeljük ki, hanem abban is, hogy a két film között hogyan osztjuk el a díjakat. Sokszor voltam már zsűritag, de ilyen még nem fordult elő, ekkora összhangot még sose tapasztaltam.

 Milyennek ítéli meg az idei szelekciót?

– Ez valamelyest szubjektív. Némelyik film jobban tetszett, volt amelyik kevésbé, de összességében érdekes filmeket láthattunk. Bármelyikük valami miatt felkeltheti az érdeklődést, megtalálhatja a közönségét.

Milyen élményekkel gazdagodott Palicson?

– Ez egy nagyon jó fesztiválhely. Számomra mindig a kisebb fesztiválhelyek a legjobbak, mert a történések egy helyre koncentrálódhatnak. Ez azért jó, mert így találkozhatnak egymással a fesztiválvendégek, együtt lehetnek, kialakulhatnak nagy beszélgetések, amelyekből mint tudjuk, akár nagy tervek, együttműködések is születhetnek. Palics erre teljesen alkalmas, hiszen a filmesek a vetítések és szórakozások alkalmával is találkozhattak. Minden együtt volt ahhoz, hogy jó hangulat alakuljon aki, és szerintem ki is alakult. Nagyon jól éreztük magunkat, a zsűri mindenképpen. Ez volt egyik legjobb zsűrizési élményem, remek csapat jött össze.

Legutóbb a Pál Adriennt láthattuk az Ön rendezésében, amely 2010-ben készült. Tervez-e ismét filmét forgatni?

– Nagyon szeretnék forgatni, mert már valóban régen forgattam. Két filmtervem is van, az egyik még eléggé távoli. A másikat viszont remélem hamarosan sikerül leforgatni, de legalábbis hozzáfogni a készítéséhez. Erről semmit sem szeretnék elárulni. No jó, mégis, de csak annyit, hogy egy nőről szól majd.