2024. május 4., szombat

A betűk bűvöletében

Megnyílt Csernik Attila grafikusművész kiállítása Szabadkán, a Magyar Házban

Azt, hogy a művészi munkásságot miként befolyásolja, hogy az egyénnek mi a hivatása és ki a társa, hűen tükrözi Csernik Attila grafikusművész Betűk című kiállítása, amelyet Szalma Viktória grafikusművész és Szombathy Bálint szépségkutató nyitottak meg péntek este a Magyar Házban.

Szombathy Bálint több éven keresztül volt alkotótársa Csernik Attilának, azonban első alkalommal nyitotta meg tárlatát. Méltatásában egyebek között a következőket mondta:

– Csernik Attila a grafovizuális költészet képviselője, aki elsősorban a szavakból kimetszett betűkhöz érez vonzalmat művészetében. Alkotásaiban a szómolekulák helyett a betűatomokat merte ki. Három jelentősebb mozzanat hatott ki munkásságára: elsőként felesége, Juhász Erzsébet írónő, aki által az irodalmi szöveghez került közel. A második fordulópont az volt, amikor a Képes Ifjúság grafikai szerkesztője lett Újvidéken, míg a harmadik jelentős mozzanatot a Bosch+Bosch csoporthoz csatlakozása jelentette – emelte ki Szombathy.

A kiállításmegnyitót nagy érdeklődés övezte. Csernik Attila grafikusművész elmondása szerint nem szereti a kiállításokat, ez a megnyitó mégis jó érzéssel töltötte el.

– „A betűk egész életemben körbevettek. A feleségem, Juhász Erzsébet írónő által kerültem közelebbi kapcsolatba az irodalmi szöveggel. Közvetlen módon motivált, így akarva-akaratlanul is a betűk bűvöletébe kerültem, emellett pedig hosszú éveken át dolgoztam a Forum Könyvkiadónál, ahol szintén napi kapcsolatom volt a betűkkel. Igyekeztem a szövegből a betűt kiemelni és annak vizuális értékét bemutatni. Először elkészítem a maketteket, azt fényképezem különböző szögekből, majd ezt követi a digitális kidolgozás és a nyomtatás. A most megnyílt kiállításon három téma került feldolgozásra: a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, majd Ács József születésének századik évfordulója, a harmadik téma pedig egy rokonom könyvéhez kapcsolódik, amelyhez a címoldalt illusztráltam. A terveim között szerepel azonban a három témakör feldolgozását könyv formájában is kiadni – mondta el lapunknak a megnyitót követően Csernik Attila grafikusművész.

A kiállítás a Magyar Ház Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósult meg, és szeptember 17-ig tekinthető meg a Magyar Ház földszinti tanácstermében.