2024. május 7., kedd
16. VIZES VB, KAZANY

Nem jó, ha csak a közepe jó

Meglepetésekkel indult a vízilabdatorna, a magyar lányok Kínától, az olasz férfiak Görögországtól kaptak ki – Műúszásban bemutatkoztak a férfiak

Még csak a második napnál tartunk a kazanyi vizes vb-n a két legizgalmasabb versenyszám egyike, a vízilabda esetében, máris meglepetésekről számolhatunk be. Az elsőt, sajnos, Merész András kapitány lányai okozták, mivel a rajton, a vasárnapi utolsó meccsen egészen váratlanul kikaptak Kínától, a másiknak a szenvedő alanyai pedig az olaszok voltak, akit hétfőn a déli órákban a görögök ellen buktak el. Hozzátehető, hogy Kína a férfiaknál is nagyszerűen rajtolt, hisz kicsikarta az egyik pontot a világliga szuperdöntőjén bravúrosan szerepelt Brazíliával szemben.

A magyar kapitány nem várt könnyű meccset, de azzal végképp nem számolt, hogy csapata rajtvereséget szenvedhet. Mint kiderült, a magyar női válogatott csak nyolc percet rontott el nagyon a 32-ből, de ennyi is elegendőnek bizonyult a kudarchoz. Az első öt percben Kína 3:0-s vezetést szerzett, az utolsó három percben pedig a 8:6-os magyar vezetést fordította meg egy újabb hármassal. A közbeeső 24 percnek és 8:3-as részeredménynek így semmi jelentősége nem volt.

A magyar lányokra a folytatásban nehéz munka vár, hisz ma például a vendéglátó oroszok ellen kellene javítani, ami eleve kemény diónak ígérkezik.

Benedek Tibor csapata nagy lendülettel kezdte a vb-t, s már az első percektől világossá vált, csak az a kérdés, hogy az 1. forduló legmagasabb arányú győzelmét aratják, vagy pedig, mint a horvátok Kanada ellen a 10:4-es vezetés után, rálépnek a fékre. A lazítás csak az utolsó negyedben következett, így a magyarok Varga Dénes és Hárai Balázs 3-3 góljával 14:5 (4:0, 3:0, 5:2, 2:3) arányban nyertek. A magyar válogatott holnap a 2. fordulóban 11 óra 10 perces kezdettel Dél-Afrikával mérkőzik. Szerbia férfi válogatottja magabiztos, 11:8 arányú győzelmet jegyzett a csoport legerősebb tagja, Montenegró felett.

Az olaszok végig minimális hátrányban voltak a múlt héten Belgrádban tornát nyert görögökkel szemben, akik ott a szerb csapatot is legyőzték. Abban az esetben az eredményt nem vettük egészen komolyan, most viszont világos, hogy a hellének is nagy tettekre számítanak a vb-n.

Sporttörténelmet írtak Kazanyban, hisz az idei vb lett a férfi műúszók ősbemutatójának a színhelye. Egyesben ugyan még nem, de vegyes párosban mér medencébe ugrottak, ledolgozták a technikai versenyszámot, és feltehetőleg a szabadprogram alkalmával már megszokott lesz a jelenlétük, és nem váltanak ki akkora érdeklődést és ellentétes kommentárokat, mint vasárnap este. Ezzel ledőlt a kizárólag női sport utolsó előtti vára is, hisz a férfiak már csak ritmikus gimnasztikában nem szerepelnek hivatalos versenyeken, az első aranyat pedig az amerikai Bill May nyerte.

A női vízilabdatorna mai 2. fordulójában, A csoport: Spanyolország–Új-Zéland, Kanada–Kazahsztán, B csoport: Ausztrália–Dél-Afrika, Görögország–Hollandia, C csoport: Olaszország–USA, Brazília–Japán, D csoport: Oroszország–Magyarország (17.50), Kína–Franciaország.

Vízilabda, férfiak, 1. forduló, A csoport: Horvátország–Kanada 12:7, Brazília–Kína 9:9, B csoport: Görögország–Olaszország 11:10, USA–Oroszország 7:6, C csoport: Magyarország–Kazahsztán 14:5, Dél-Afrika–Argentína 10:6, D csoport: Szerbia–Montenegró 11:8.

Műugrás, férfi szinkron toronyugrás: 1. Csen Aijszen, Lin Zsu (Kína) 495,72, 2. Ivan Garcia, German Sánchez (Mexikó) 448,89, 3. Roman Iszmailov, Viktor Minibajev (Oroszország) 441,33.

Vízilabda, nők, 1. forduló, C csoport: Oroszország–Franciaország 16:5, D csoport: Kína–Magyarország 9:8, Olaszország–Japán 15:3.

Műúszás, technikai páros: 1. Natalija Iscsenko, Szvetlana Romasina (Oroszország) 95,4672, 2. Huang Szuecsen, Szun Venjan (Kína) 93,3279, 3. Jukiko Inui, Riszako Micui (Japán) 92,0079, vegyes technikai páros: 1. Christina Jones, Bill May (USA) 88,5108, 2. Darina Valitova, Alekszandr Malcev (Oroszország) 88,2986, 3. Manila Flamini, Giorgio Minisini (Olaszország) 86,3640.

Nyílt vízi úszás, férfiak, 10 km: 1. Jordan Wilimovsky (USA) 1:49:48,2, 2. Ferry Weertman (Hollandia) 1:50:00,7, 3. Szpiridon Janiotisz (Görögország) 1:50:01,2… 13. Gyurta Gergely 1:50:37,6.