2024. május 4., szombat

II. Gracza Antal-emlékkoncert

Bácskossuthfalván a hétvégén megtartották a II. Gracza Antal-emlékkoncertet a helyi színházteremben. A rendezvényen a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar indulókat, népdalokat és slágereket játszott, ezt követően pedig Csikós Zoltán és Horák Réka előadását hallhatta a közönség. Az I. Gracza Antal-emlékkoncertre 2014 novemberében került sor, amikor a bácskossuthfalvi zenekar mellett a szentesi fúvószenekar is fellépett.

– Ez a koncert abban különbözött az elsőtől, hogy új számokkal frissítettük fel a repertoárt, és vendégzenészeket hívtunk. Fontosnak tartjuk bővíteni a zenekart, ezért rendeztük a nyílt próbát is – mesélte Horák Réka, a zenekar vezetője.

A nyílt próbán három gyermek vett részt, akik a jövőben csatlakozni fognak a zenekarhoz még két társukkal együtt. Velük együtt a csapat létszáma 17-re növekszik majd.

Pecsenka András, a zenekar elnöke elmondta, a koncertet a Szülőföld Alaptól, valamint a tartománytól kapott támogatás segítségével rendezhették meg.

– Az elvándorlás nagyban hozzájárult a létszám csökkenéséhez, de nagy öröm számomra, hogy Gracza tanár úr lánya és unokája is csatlakozott hozzánk. Jó kapcsolatot ápolunk a környékbeli zenekarokkal, amelyeknek a tagjai szívesen kisegítenek minket egy-egy koncert alkalmával – mondta az elnök.

Csikós Zoltán az újvidéki akadémián végezte el a mesterfokozatot, és ezt követően költözött ki Georgiába egy ösztöndíj révén. Wendy Warner világhírű csellista mellett tanult, idén pedig felvették az Illinois-i Egyetemre, doktori fokozatra.

– Mindig is szerettem itthon játszani. Szeretem ezt a közönséget, mindig jókedvűen és szívesen játszom itt. Nehéz szívvel megyek vissza, de itt sajnos nehéz zenélésből megélni. Amerikában azonban sok pénzt áldoznak a zenére, és véleményem szerint befogadóbbak is az európaiaknál. Ráadásul jelen vannak az arisztokrata családok, amelyek generációk óta jól élnek, és nagy pénzösszegeket szentelnek a kultúra támogatásának – mesélte Csikós.

A Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekart 1984 és 2009 között Gracza Antal néhai zenetanár vezette. Kimagasló teljesítményéért és odaadó munkájáért számos díjjal jutalmazták: elismerést kapott a helyi közösségtől, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki 2006-ban, 2007-ben pedig elnyerte a Pro Urbe díjat, Topolya község legrangosabb elismerését.

A fúvószenekar a közeljövőben ellátogat Karcagra és Szentesre, valamint fellépnek a Topolyai Mézkarneválon és a Bácskossuthfalvi Szüreti Napokon.