2024. május 8., szerda

Ötezer hektárra növekedett az öntözhető termőterület

További 230 millió dinár vissza nem térítendő támogatásban részesültek a vajdasági földművesek öntözőrendszerek és fóliasátrak vásárlására

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár tegnap újabb szerződéseket írt alá a titkárság által korábban megjelentetett pályázatokat nyert gazdákkal, akik ezúttal öntözőberendezések vásárlására és fóliasátrak felállítására kaptak vissza nem térítendő támogatást. Felszólalásában elmondta, hogy ennek a pályázatnak a megvalósításával az idén több mint 5 ezer hektárra növekedett az öntözőberendezésekkel ellátott vajdasági termőföld mennyisége.

Mint a titkár ismertette, ezúttal a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatának köszönhetően mintegy 230 millió dinár értékű támogatást osztottak ki a gazdák körében a korábban megvásárolt felszerelésék árának társfinanszírozására. Tegnap 219 szerződést írtak alá, 147-ben öntözőrendszerek és 72-ben fóliasátrak pénzeléséről van szó. Az ezúttal aláírt szerződésekben foglaltak gyakorlati megvalósulásával újabb 1500 hektár szántóföldet láthatnak el öntözőrendszerekkel. A teljes beruházás értéke meghaladja a 200 millió dinárt, amelyből 80 milliót a tartomány biztosított.

Bogaroški elmondta azt is, hogy a tartományi kormány az idén 180 millió dinárt különített el az öntözőrendszerek beszerzésének ártámogatására, és ebből a keretből még mintegy 70 millió dinár áll rendelkezésre. A földművesek nagy érdeklődést tanúsítottak a fóliasátrak megépítésének támogatására kiírt pályázaton, és a legújabb beruházásokat is beleértve immár több mint 9 ezer négyzetméter területen végezhető fóliasátras termelés.

A tartományi költségvetés módosításával még az idén további 50 millió dinárt irányoznak elő hűtőházak vásárlására a zöldség- és gyümölcstermesztők részére, valamint a méhészek támogatására – jelentette be a tartományi mezőgazdasági titkár.