2024. május 9., csütörtök
16. VIZES VB, KAZANY

Magyar és szerb gólzápor

Dél-Afrika és Japán komoly edzésre sem volt jó a világ- és az Európa-bajnok ellen – A magyar lányok ma Franciaországgal mérkőznek

Megtörtént, ami várható is volt, a reálisan sokkal gyöngébb második ellenfelét is gólzáporral kísérte ki a kazanyi vb-n a címvédő magyar vízilabda-válogatott. Kazahsztán után Dél-Afrika is még csak szimbolikus ellenállást sem tudott tanúsítani, így Benedek Tibor csapata könnyedén csoportelső, hisz a pénteki utolsó csoportmeccsen a leggyöngébb ellenfél, az argentin amatőrök következnek.

A magyar csapat végig egyforma, nem túl erős, de elfogadható ritmusban játszotta végig a mérkőzést a legjobb afrikaiak ellen, és a gólok is csaknem hasonló időközökben estek. A legeredményesebb Varga Dénes volt 5 találattal, míg Hárai és Erdélyi 3-3 góllal járultak hozzá a 17:4-es (5:1, 3:0, 4:2, 5:1) győzelemhez, amely annyit sem vett ki a csapatból, mint ha közepes edzésen lettek volna. Majd utólag derül ki, hogy mennyire volt jó, hogy a címvédő nagyon gyönge ellenfelekkel kezdett, és Kazanyban a csoport során igazán le sem tesztelhette jelenlegi képességeit.

Nem így történnek a dolgok a B és D csoportban, ahol a kiemeltek mellett további erős gárdák is vannak, s napról napra rangadókat játszanak. Szerbia így az ezüstöt védő és komoly rivális Montenegróval kezdett, és egészen jó felkészítettséget mutatott, a tegnapi lazítás után, hisz a japánokat csak lebecsülni és túlértékelni nem volt szabad, holnap újabb rangadón a gyakran kellemetlen Ausztrália következik. Az ausztrálok tegnap vereségre álltak Montenegró ellen, ám legjobbjuk, Aaron Younger vezényletével nagy hajrát vágtak ki, és pontot szereztek. Szerbiának, amelynek kapitánya, Dejan Savić profi játékosi pályafutása fontos részét éppen Kazanyban töltötte, a csoportelsőséghez így holnap a 11.10-kor kezdődő mérkőzésen a döntetlen is megfelel. A japánok ellen az első negyedben nem ment a góllövés, 12:3 után pedig két esetben percekre, különösen védelemben, már a komolysággal is akadtak gondok, de a 19:9 (2:1, 6:2, 5:3 7:3) arányú fölényes győzelem egy pillanatra sem lehetett kérdéses. A B csoportban még szorosabb a küzdelem, hisz a vendéglátókkal még az olaszok, az amerikaiak és a görögök versengenek. Egyelőre a görögök vannak lovon, hisz megkülönböztetett figyelmet keltve, egyformán 11:10-re legyőzték már az olasz és az amerikai csapatot is.

A női vízilabdatorna mai, 3. fordulójában, A csoport: Spanyolország–Kanada (12.30), Kazahsztán–Új-Zéland (16.30), B csoport: Hollandia–Ausztrália (19.10), Görögország–Dél-Afrika (20.30), C csoport: Olaszország–Brazília (8.30), USA–Japán (9.50), D csoport: Kína–Oroszország (17.50), Magyarország–Franciaország (11.10).

Vízilabda, nők, 2. forduló, A csoport: Spanyolország–Új-Zéland 23:2, Kanada–Kazahsztán 17:4.

Vízilabda, férfiak, 2. forduló, B csoport: Görögország–USA 11:10, C csoport: Kazahsztán–Argentína 15:7, Magyarország–Dél-Afrika 17:4, D csoport: Ausztrália–Montenegró 5:5, Szerbia–Japán 19:9.

Műugrás, férfi szinkron, 3 m: 1. Cao Juan, Csin Kaj (Kína) 471,45, 2. Jevgenyij Kuznyecov, Ilja Zaharov (Oroszország) 459,18, 3. Jack Laugher, Chris Mears (Nagy-Britannia) 445,20.