2024. május 7., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Lejtmenetben a Videoton

Carillo és Nikolić nélkül csak vergődik a bajnok, a Fradi remekel az NB I.-ben

Az előző szezon nagyon sima menetelése után kevesen gondolták volna, hogy feneketlennek tűnő mély gödörbe kerül majd a Videoton labdarúgócsapata. A fehérváriak Joan Carillo vezetésével leiskolázták a mezőnyt, simán megszerezték a klub második aranyérmét, de a spanyol szakvezető ugyanabba a helyzetbe került, mint 2011 nyarán dr. Mezey György: a bajnoki cím az állásába került.

A szurkolók pedig csak kapkodták a fejüket, hiszen nem értették, miért kell az edző mellett megválni a gólkirály Nemanja Nikolićtól is. A zentai születésű válogatott csatár azt nyilatkozta, hogy akár pályafutása végéig is maradt volna, de csak egyéves szerződést kínált a klub. Közben a tulajdonos Garancsi István úgy beszélt róla, mint egy jöttmentről, akit nem kell ünnepelni, hiszen „úgy játszhatott tavasszal konkurenciaharc nélkül, hogy nem velünk képzelte el a jövőt.”

A legszebb mégis Burcsa Győző sportigazgató edzőváltást magyarázó érvelése volt, szerinte ugyanis Carillónak azért kellett mennie, mert szakmai, erkölcsi és anyagi kárt okozott azzal, hogy nem építette be az általa hozott légiósokat.

A különbség most látszik igazán, a csapat az idei hat tétmérkőzése közül mindössze egyet nyert meg Bernard Casoni irányításával, a walesi The New Saints elleni 1:0-s idegenbeli siker kellett a Bajnokok Ligája-selejtezős továbbjutáshoz. De hazai színtéren még gólt sem sikerült szerezni – pedig minden lehetőséget megkap a Burcsa által annyira favorizált Mirko Ivanovszki –, a szuperkupadöntőben sima 3:0-s vereséget szenvedett a Ferencvárostól, a bajnokság első két fordulójában 1:0-s vereségeket jegyzett a Honvéd és a Haladás ellen.

Miután a BATE Boriszov elleni újabb hazai BL-csata is csupán 1:1-es döntetlent hozott, elképzelhető, hogy egy esetleges diósgyőri vereség és kupakudarc után egy héten belül összeül a válságstáb. Csak egy dolog szól ellene, a vezetőség eddigi érvrendszere, amely szerint nem Casoni edző a hibás, hanem az előző szakmai garnitúra. Őket pedig nem lehet meneszteni még egyszer.

A Videoton mellett két forduló után még a két újonc, a Békéscsaba és a Vasas pont nélküli, egyiknek sem lesz könnyű dolga a hétvégén, az Újpest és a Ferencváros ellen. A Fradinak nagyon megy itthon, a Haladás után a Diósgyőrt is simán lepofozta, de ez is kevés az ultráknak ahhoz, hogy megbocsássák a klubvezetésnek a vénaszkenneres belépőt, valamint azt, hogy Boszniáig elért a keze, és megakadályozta a szarajevói kupameccsre való bejutást.

Egykoron az a vélemény járta, hogy a magyar futball csak egy jó Ferencvárossal nyerheti vissza a régi fényét, a csapat úgy-ahogy alakul (bár a csúfos Európa-liga-búcsút nehéz volt megemészteni), ám a szurkolók távolléte már nemcsak a bajnokságra, hanem a válogatottmeccsekre is kihat. Az egyik legnagyobb drukkercsoport, a Carpathian Brigade ugyanis jelezte, nem lesz ott a szeptember 4-i, Románia elleni mérkőzésen.

Két forduló után megállapítható, hogy az MLSZ tervei beváltak. A magyar szövetség a szezon előtt olyan döntést hozott, hogy jelentős támogatást kapnak azok a csapatok, amelyek legfeljebb három (a kupacsapatok öt) nem hazai nevelésű labdarúgót szerepeltetnek a bajnoki mérkőzéseken. Meglepetésre még a légiósoktól hemzsegő Honvéd is csak három külföldivel állt fel legutóbb, egyedül az Újpest érezte úgy, hogy több külföldi kell a sikerhez.

A 3. forduló programja

Augusztus 1., szombat: Diósgyőr–Videoton (18 óra), Haladás–MTK (18 óra), Puskás Akadémia–Paks (18 óra), Újpest–Békéscsaba (18 óra), Vasas–Ferencváros (20.30).

Augusztus 2., vasárnap: Honvéd–Debrecen (18 óra).

1. FTC

2

2

0

0

5:1

6

 

2. Honvéd

2

2

0

0

3:1

6

 

3. Paks

2

1

1

0

4:0

4

 

4. Újpest

2

1

1

0

3:1

4

 

5. Debrecen

2

1

1

0

4:3

4

 

6. MTK

2

1

0

1

2:2

3

 

7. Diósgyőr

2

1

0

1

3:4

3

 

8. Haladás

2

1

0

1

1:2

3

 

9. Puskás

2

0

1

1

1:2

1

 

10. Videoton

2

0

0

2

0:2

0

 

11. Vasas

2

0

0

2

2:5

0

 

12. Békéscsaba

2

0

0

2

2:7

0