2024. május 7., kedd

Elmaradt, de még lehet falunap Péterrévén

Sorjáznak a falunapok mostanában, csak az elmúlt hétvégét követően Kishomok, Mohol, Bocsár ünnepéről számolt be a Magyar Szó. Péterréve lakossága az utóbbi években július 3. vagy 4. hétvégéjén ünnepelt, de az idén erre az eseményre nem került sor. Arról, hogy miért maradt el a falunap, Pecze Magdolnát, a péterrévei helyi közösség titkárát kérdeztük.

A péterréveiek még bizakodnak, hogy lesz az idén falunap (Fotó: Fehér Rózsa)

A péterréveiek még bizakodnak, hogy lesz az idén falunap (Fotó: Fehér Rózsa)

– A falunap az Uborkanapok folytatása lenne: mivel a faluban alig van már uborka, így Uborkanapok sincsenek már. Helyette lett pár éve a falunap. A helyi közösségnek nincs saját pénze, mivel a piacot, a vásárt elvette tőlünk a község, nincs miből finanszíroznunk a rendezvényt. A községi költségvetés összeállításakor mi kértünk egy igen szerény összeget erre a célra, de a községi képviselő-testület által elfogadott büdzséből a péterrévei falunap támogatása kimaradt, ezért nem lett júliusban megszervezve az ünnep – mondta el Pecze Magdolna.

A HK titkára időközben tudomást szerzett arról, hogy az óbecsei 3. helyi közösség (Újfalu) a saját ünnepére kért pénzt, és az önkormányzat jóvá is hagyott a számukra 50 ezer dinárt – ezen felbuzdulva most a péterréveiek is az önkormányzathoz fordulnak a kétnapos rendezvény anyagi támogatásáért. Ha az önkormányzat ad pénzt a programokra, elképzelhető, hogy a hivatalosan Október 8-ának nevezett HK – a valamikori szokásokhoz híven – az idén is épp október nyolcadika táján szervezi meg a falunapot.

A község napját egyébként szombaton ünneplik Óbecsén: 11:45-kor ünnepélyes zászlófelvonás lesz a főtéren, majd a községi képviselő-testület délben kezdődő díszülésén átadják a díszpolgári kitüntetést és a községi díjakat.