2024. május 2., csütörtök

Egészséges élelmiszer a fogyasztóknak

A Mini Pani előtt a HALAL tanúsítvánnyal új piacok nyílnak meg

A Mini Pani franchise péksüteményeket gyártó és forgalmazó vállalat tegnap ünnepélyes keretek között átvehette a HALAL tanúsítványt, mely, mint kiemelték, tudatja a partnerekkel és a fogyasztókkal is, hogy engedélyezett, minőségi és biztonságos élelmiszert állítanak elő. A tanúsítvány jelzi, hogy a termék előállítása megfelel a vallási előírásoknak is, ebben az esetben azt, hogy a termék nem tartalmaz disznóhúst, alkoholt és genetikailag módosított alapanyagokat, így a muzulmán vallásúak is bátran fogyaszthatják, ezáltal a muszlim országok egy új piacot jelenthetnek a vállalatnak.

A Fornetti néven megalapított cég az első években az értékesítési hálózat kialakításán dolgozott, majd 2005-ben megkezdte a péksütemények előállítását Szabadkán, három éve pedig Mini Paniként ismerhetjük őket.

Domorád József, a Mini Pani Kft. igazgatója elmondta, az évek során folyamatosan bővültek, s nemcsak a szerbiai piacon, hanem a környező országokban is vannak eladóhelyeik, továbbá megszerezték az ISO 9001, ISO 22000 és ISO 14001 tanúsítványt, most pedig eleget tettek azoknak a feltételeknek, melyek a HALAL tanúsítvány elnyeréséhez voltak szükségesek. A tanúsítvány egyrészt újabb értékeket ad a péksüteményeiknek, másrészt lehetőséget teremt, hogy új piacok nyíljanak meg előttük. Jelenleg húsz különféle termékük van, ezek mindegyikét felöleli a tanúsítvány, mintegy 150 embert foglalkoztatnak és közel 350 eladóhellyel rendelkeznek csak Szerbiában. Emellett kiszállítanak a régió országaiba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Montenegróba és Magyarországra.

Samir Tandir, a HALAL minőségi tanúsítványt kiállító ügynökség igazgatója elmondta, Szabadkán elsőként a Mini Pani vállalat vehette át a tanúsítványt, s ezzel beállt az olyan nagynevű vállalatok, gyárak sorába, mint a Neoplanta, a Zlatiborac, a Delta Holding, a Perutnina Ptuj, az MK Group, a Frikom stb.

– A HALAL a leggyorsabban növekvő piac a világon, mely több mint másfél milliárd fogyasztót ölel fel, s ez nemcsak muszlimok, hanem minden ember szempontjából fontos, mert a tanúsítvány egészséges élelmiszert jelent. A tanúsítvány a szerbiai üzleti életben egyre nagyobb jelentőséggel bír, ugyanis az energia nyolcvan százaléka és a legnagyobb befektetők a HALAL-piacról, így például az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Azerbajdzsánból érkeznek, de Oroszország is egy hatalmas piac. A vállalatok, melyek rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal, városuk és Szerbia nagykövetei is, hatalmas lehetőségeik vannak, sőt  egyfajta belépőjegyük is van erre a hatalmas piacra, amelyen versenyképesek – mutatott rá Tandir.