2024. május 3., péntek

Vajdaságiaktól vonták vissza a magyar állampolgárságot

Magyarország első számú közjogi méltósága, Áder János köztársasági elnök tizenhárom személytől, köztük négy szerbiai állampolgártól vonta vissza a magyar állampolgárságot. A honpolgárságtól megfosztottak közül négyen szerbiai, négyen romániai, öten pedig ukrajnai állampolgárok, egy kivételével idegen hangzású névvel. A Magyar Közlöny július 27-én számában tekinthetők meg a határozatok. A szerbiaiak közül egy Szabadkán, egy Kúlán, egy Újvidéken és egy Belgrádban született személy neve olvasható.

Áder János már korábban is hozott hasonló döntést, 2013-ban például visszavonta egy Ukrajnában született 23 éves férfi magyar állampolgárságát.

A döntések konkrét okait a Közlöny jogi megfogalmazású szövegéből nem tudhatjuk meg, pusztán csak azt, hogy az államfő – aki egyébként közjogi méltóságként az alaptörvénybe foglaltan is a nemzet egységét fejezi ki – a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján, a belügyminiszter előterjesztésére határozott.

A fennálló jogszabályok szerint – mivel a törvény szerint senkit sem lehet jogszerűen szerzett állampolgárságától megfosztani – csak akkor vonható vissza a megadott honpolgárság, ha annak igénylésekor valótlan adatokat közölve, illetve adatokat elhallgatva, a hatóságokat megtévesztve csalárd módon jártak el. A magyar nyelv nem ismerete is az állampolgárság visszavonására okot adó tény.

A Közlönyből nem derül ki, hogy ez volt-e a magyar honpolgárok köréből kizáró döntések oka vagy valami más.