2024. május 3., péntek

Fiatalok Kishegyesért

Egy nemzetközi csereprogram keretében külföldi és hazai volontőrök dolgoznak Kishegyesen – A lakosság szívesen látja, a helyi közösség pedig támogatja a fiatalokat

A kishegyesiek nagy része valószínűleg nem tudja, hogy a héten német és francia fiatalok önkéntesként falunk megszépítésén dolgoznak. A kérdést, hogy hogyan kerültek ide, Dragan Tasićnak, a Vajdasági Volontőr Központ munkatársának és a csoport vezetőjének tettük fel.

– Már harmadik éve fut ez az ifjúsági csereprogram, amit a német–francia ifjúsági iroda támogat. Szerbiából a Vajdasági Voltontőr Központ, Franciaországból a Gwennili, Németországból pedig az AWO ifjúsági szervezetek vesznek részt benne. A program Franciaországban kezdődött, a következő évben Németországban zajlott, a mostani pedig a harmadik, befejező rész. Jelenleg 23 fiatal van itt Franciaországból, Németországból és Szerbiából, és a Kátai-tanyán vagyunk elszállásolva. Különböző műhelymunkákon veszünk részt, amelyeknek a témája a multikulturalizmus és a kisebbségek öröksége. Emellett megpróbáljuk bemutatni Vajdaság regionális identitását és kultúráját – mondta el Tasić, majd arról is szólt, hogy a programnak szerves része, hogy önkéntes munkával tesznek valamit azért a közösségért, ahol a program zajlik.

– Itt, Kishegyesen a nagy parkban és a kis parkban dolgoztunk a padok és a szemetesek befestésén, emellett az ifjúsági otthon udvarában kifestettük a falakat – tudtuk meg a csoportvezetőtől.

A nemzetközi csoportnak helyi szinten Kishegyes Község Ifjúsági Irodája nyújt segítséget. Kovács Károly, az iroda vezetője elmondta, hogy az iroda már más alkalmakkor is dolgozott külföldi önkéntesekkel.

– Dragan felkérésére igyekeztünk megfelelő helyszíneket találni műhelymunkáik és a munkaakciók számára. Így vetődött fel az ötlet, hogy újrafesthetik a játszóteret, a padokat és a szemeteseket a nagy parkban, valamint a padokat és a szemeteseket a kis parkban. Az Ifjúsági Otthon udvarát helyi önkéntesek nemrég újították fel, de a belső kerítésfal kreatív kifestését becsempésztük feladataik közé. Ha belefér az idejükbe, akkor színház előtt és az ökokútnál lévő padokat is újra fogják festeni – számolt be Kovács, majd hozzáfűzte, hogy a munka során felhasznált eszközöket és anyagokat a kishegyesi helyi közösség biztosította.

Srđan Vasin, a csereprogram bánáti résztvevője nagyon elégedett az itteni fogadtatással, elmondása szerint a résztvevőknek egyaránt tetszik a Kátai-tanya és a falu. A kishegyesiek segítőkésznek bizonyultak, amikor látták, hogy a fiatalok a falu szebbé tételén dolgoznak.

– Öröm számunkra, hogy viszonozni tudjuk azt a szíves fogadtatást, amiben itt részesültünk. Nagyon tetszik a falu, főként a templom. Ott voltunk a lovas felvonuláson és a középkori lovagi tornán is (Anna-napok), az is lenyűgözött bennünket. Lassan véget ér az itt-tartózkodásunk, de úgy tűnik, hogy számos olyan dolog van, amit még nem láttunk – osztotta meg velünk benyomásait Srđan.

A csereprogram vasárnap fejeződik be, és a fiatalok hazautaznak, de kezük nyomát még jó ideig élvezni fogják a kishegyesiek.