2024. május 5., vasárnap

Tartozást halmozott fel a Servis Radiša

Szabadka önkormányzata elhatárolódik a kisbajmoki helyi közösség vezetőségének a Servis Radiša Kft. működésével kapcsolatos ügyleteitől

Öt évvel ezelőtt, 2010-ben alapította a kisbajmoki helyi közösség a Servis Radiša Kft.-t, azzal a céllal, hogy a vállalat szolgáltatást nyújtson mindazoknak a felnőtteknek, akiknek gyermekére vigyázni kell, azoknak az időseknek, akik segítségre szorulnak. A cég, amelynek székhelye a helyi közösségben van, akkor hét alkalmazottat vett fel. Az alkalmazottak vállaltak mosást és vasalást, fa vágását és hordását, bevásárlást, takarítást is, továbbá minden mást, amire az idősebbeknek éppen szükségük van.

Az önkormányzat a minap közleménnyel fordult a nyilvánossághoz, amelyben a következőt tudatja:

A Szabadkai Gazdasági Bíróság a szabadkai Max Ex Kft. hitelezőnek a Szabadka, Franjo Kluz utca 2. alatt bejegyzett  Servis Radiša Kft. adós iránti 30.850,22 dináros követelésének behajtása ügyében indított végrehajtási eljárásban, a 2015. július 15-én záróhatározatban elrendelte, hogy a nevezett napon, 11 óra 45 perckor a kisbajmoki helyi közösség titkára a Szabadkai Rendőrkapitányság munkatársainak jelenlétében a hitelező megbízottjának átadja a lefoglalt ingóságokat.

A lefoglalt ingóságok értéke (pénztárgép,  szkenner, nyomtató, telefonkészülék, számítógépes eszközök, légkondicionáló berendezés, drót nélküli telefon, gázmelegítő, két íróasztal, irattartó szekrények, gardrób szekrények, fotelek és székek), ami a becsült érték 30 százalékának felel meg, összesen 27.277,155 dinárt tesz ki.

Bár a helyi közösség jogi személyiséggel rendelkezik, az alapító okirattal megszabott jogok és kötelezettségek keretében, és bár a működéséhez szükséges munkaeszközöket a helyi közösség a városi költségvetésből (és a helyi járulékból) biztosított eszközökből,  adományokból vagy a helyi közösség saját tevékenységéből megvalósított bevételekből vásárolja, Szabadka önkormányzata elhatárolódik a kisbajmoki helyi közösség vezetőségének a Servis Radiša Kft. működésével  kapcsolatos ügyleteitől.

Az önkormányzat ezzel igen kellemetlen helyzetbe került, ugyanis a helyi közösség vagyonát olyan adósságok miatt foglalják le, melyeket korábban lelkiismeretlen egyének halmoztak fel. Bár a kisbajmoki helyi közösség közgyűlésének elnöke, Darko Antelj több ízben  ígéretet tett az önkormányzatnak arra, hogy a Servis Radiša szolgáltató Kft. adósságait hamarosan kifizetik, ez a mai napig nem történt meg, s így az adósság az ingóságok lefoglalásával lett behajtva. 

Az üggyel kapcsolatban megpróbáltuk elérni Darko Anteljt, azonban nem jártunk sikerrel. A birtokunkban lévő telefonszámon nem volt elérhető, a kisbajmoki helyi közösségben pedig arról tájékoztattak bennünket, hogy semmilyen elérhetőség kiadására nincsenek felhatalmazva.