2024. május 3., péntek

Megnyílt a Horgos–Röszke régi-új határátkelő

Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között újra megnyílt a régi Horgos–Röszke-határátkelőhely. A kétszer kétsávos átkelőt az autópályáról letiltott járművek, valamint szeptember elsejéig a többi határátkelő terheltségére való tekintettel az autóbuszok kivételével a nemzetközi személyforgalom használhatja mindennap 7 és 19 óra között.

– Két olyan ország között nyitunk határátkelőt ma – megkönnyítve ezáltal az itt élők kapcsolattartását és egymáshoz való átjutását –, amelyek között a kétoldalú együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság – hangsúlyozta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere ünnepi beszédében. – Magyarország és Szerbia egymás sikereiben érdekeltek, minél sikeresebb Szerbia, annál nagyobb esélye van a sikerre Magyarországnak, és fordítva. Azt is látnunk kell azonban, hogy a mi közép-európai létünk néhány versenyhátránnyal is jár a számunkra, és a sikeresség érdekében ezeket a hátrányokat le kell küzdenünk, mégpedig közösen. Ilyen versenyhátrány itt, Közép-Európában a határok rendkívül ritka átjárhatósága, amely gátja a fejlődésnek, a határ menti gazdasági fejlesztéseknek – mondta Szijjártó.

A magyar belügyminisztérium által szervezett ünnepi átadón jelen volt dr. Pintér Sándor magyar belügyminiszter, díszvendégként a két ország külügyminiszterei, Szijjártó Péter és Ivica Dačić, valamint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Röszke polgármestere, Borbásné Márki Márta üdvözlő szavai után Ivica Dačić szerb külügyminiszter beszélt, aki szintén a magyar–szerb kapcsolatok szoros mivoltát hangsúlyozta, de kitért a két országot érintő problémákra is.

– Magyarországgal a viszonyunk a legmagasabb szinten van, mert a régi problémáinkat közösen akarjuk megoldani, hogy a jövő felé fordulhassunk. Remélem, hogy a két kormány közötti jó kapcsolat átterjed a két államra és a két nemzetre is. Több stratégiailag fontos kérdésben is ugyanaz a nézetünk, ilyen például a vasúti hálózat felújítása – mondta Dačić.

– Attól még, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, Szerbia pedig nem, hasonló problémákkal is küzdünk, mint a gázügy vagy a menekültkérdés. Az nem vet ránk jó fényt, hogy Magyarország kerítést húz Szerbia irányába, de teljes megértéssel vagyunk a döntés iránt. Magyarországra Szerbiából érkeznek a menekültek, Szerbiába pedig az Európai Unióból, ezért nekünk is talán kerítést kellene építenünk az unió felé. A mi országaink egyedül nem tudnak megoldást találni erre a problémára, egymást kell segítenünk. Megtiszteltetés számomra, hogy ma én is itt lehetek a régi határ újranyitásánál, de abban bízom, minél előbb eljön az az idő, amikor végleg bezárjuk, illetve leromboljuk a határokat – mondta Dačić.

A szerb külügyminiszter szavaira reagálva Szijjártó Péter elmondta, ő is a határok bezárását, illetve lebontását szeretné, egyelőre azonban a megnyitásuk a cél, továbbá hangsúlyozta, hogy a zöldhatár lezárása nem Szerbia ellen irányul, hanem a törvénysértő határátlépések megelőzésére.

– Akik törvénytisztelő módon szeretnének Magyarországra jönni, azoknak kapukat nyitunk. Ha csak a szerb–magyar határszakaszunkat vesszük figyelembe, jelenleg három állandóan és három korlátozottan nyitva lévő határátkelőhely üzemel, ami azt jelenti, hogy 35-40 kilométer a határátkelőhelyek közti távolság, Nyugat-Európában azonban a határátkelőhelyek közötti távolság 3-4 kilométer. Ezért nagyon fontos leküzdendő akadály a határunk gyenge átjárhatósága. Éppen ezért adtuk át júliusban a szegedi, majd azt követően a magyarkanizsai folyami határátkelő kikötőt, a mai napon pedig újranyitjuk a Horgos és Röszke közötti régi határátkelőhelyet, amellyel már hétre emelkedik a határátkelők száma. Ezzel a határátkelővel megoldódik az autópályáról letiltott forgalom és a kishatárforgalom problémája, és megoldást találunk arra is, hogy a különös megterhelést jelentő, csúcsforgalmi időszakokban tehermentesítsük az M5-ös autópálya határátkelő pontját. S reméljük, mielőbb eljutunk majd arra a pontra is, amikor már a személygépkocsi-korlátozás nélkül is használhatják a határátkelőhelyet – mondta.