2024. május 8., szerda

Megcsapolták a szomszéd tavát

Franciaországból „lopott” vízzel itatta a teheneket a svájci hadsereg

Bizarr vízlopási ügy okozott kisebb diplomáciai súrlódást a héten Svájc és Franciaország között: svájci katonai helikopterek francia tóból „lopott” vízzel oltották Svájc teheneinek a szomját a hőség idején, amikor a hőmérő higanyszála 39 fokra is felszökött.

Két helikopter segítségével, amelyekre speciális tartályokat szereltek, több mint ötvenezer liter vizet emeltek ki a pilóták a Jura-hegység franciaországi részén, a határ mellett lévő Rousses-tóból. A francia hatóságok ugyanakkor, tekintettel a tartós szárazságra, csökkentették a vízhasználat mértékét.

A Genfi-tóhoz vagy a svájci hegyek más vízforrásaihoz történő átrepülés egyszerűen túl költségesnek tűnt a pilóták számára.

A franciaországi tó fürdővendégei dühödten számoltak be a légierő múlt csütörtöki „inváziójáról”, amely az úszókat és a halászokat is megzavarta. Christophe Mathez, Les Rousses alpolgármestere szerint a hatóságok nem tudtak a „hadműveletről”, Svájc nem kért engedélyt, és nem is figyelmeztette őket előzetesen.

A svájci sajtó szerint az ország katonasága kért engedélyt, de a francia légierőtől, nem pedig a helyi hatóságoktól vagy a rendőrségtől. A hadsereg végül hivatalosan is bocsánatot kért Franciaországtól. „Amint kapcsolatba léptek velünk, kiderült, hogy kommunikációs hiba történt, és abbahagytuk a műveletet” – közölte Denis Froidevaux, a svájci katonaság tisztviselője.