2024. május 4., szombat
16. VIZES VB, KAZANY

A tű fokán a negyeddöntőbe

Szerbia pólósai hátrányból, nagy csatában verték Ausztráliát – Új magyar gólözön – USA–Magyarország a női negyeddöntőért – Vasárnap rajtolnak az úszók

Magyarország és Szerbia is csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe a kazanyi vizes vb-n, ahol vasárnap rajtolnak az úszók is, s már az első versenynapon medencébe szállnak a legjobb szerbiai és magyar versenyzők, Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Szilágyi Csaba és Velimir Stjepanović is.

A szerb pólóválogatott a feltételezettnél is nehezebben harcolta ki a csoportok első helyezettjeinek kijáró vasárnapi szabadnapot. Az első két negyedben szerb előnnyel szoros csata folyt, a harmadikban Dejan Savić legényei 6:4-re vezettek, amire az ausztrálok zsinórban négy góllal válaszoltak. Veszni látszott a csata, ám következett egy fergeteges szerb hajrá, amely során 4:0 volt a részeredmény, s a rivális ezután már csak szépíteni tudott a 10:9-es (3:2, 2:2, 1:4, 4:1) végeredményért. A szerb csapat góldobói: Filipović, Aleksić, Mitrović 2-2, Ćuk, Pijetlović, Nikić és Gocić 1-1. Szerbia ellenfele a negyeddöntőben az olasz, az amerikai vagy a brazil válogatott lehet, a szerb–magyar rangadó pedig a csütörtöki elődöntőben lehetséges.

A magyar válogatott utolsó csoportmeccsét is könnyen nyerte. Argentína volt a leggyöngébb rivális, a magyarok pedig 21:4 (6:2, 3:1, 6:1, 6:0) arányban diadalmaskodtak, s csoportelsők lettek. Ezzel jár, hogy vasárnap szabadnaposak, és legközelebb kedden, a negyeddöntőben érdekeltek, amikor a tegnap esti eredmények függvényeként Olaszország, az USA vagy Brazília következhet. Az Argentína elleni mérkőzésen Varga Dénes öt találattal emelkedett ki, Vámos négyszer, Szívós háromszor, Hárai, Erdélyi és Hosnyánszky 2-2 alkalommal, Madaras, Angyal és Varga Dániel 1-1 esetben volt eredményes.

A női tornán a csoportgyőztesek Oroszország (a negyeddöntőben a Hollandia–Kazahsztán továbbjutójával játszik), Spanyolország (Magyarország–USA), Ausztrália (Kína–Brazília) és Olaszország (Görögország–Kanada) lettek, így ma szabadnaposak, és hétfőre várják a nyolcaddöntős meccsek győzteseit.

Magyarország szombaton a vb-k legsikeresebb női csapatával, az USA-val mérkőzik, amely a legutóbbi négy olimpián is rendre dobogós volt, amikor a magyarok egyetlen érmet sem nyertek. A két csapat az utóbbi tíz évben csak három mérkőzést játszott a vb-ken. 2005-ben a döntőben Magyarország nyert 10:7-re, két évre rá az USA az elődöntőben vágott vissza 10:9-re, 2011-ben pedig a csoportban az USA súlyos, 16:7 arányú vereséget mért a magyarokra. Szombaton tehát kisebb bravúr kellene a továbbjutáshoz.

A női vízilabdatorna mai műsora, a 13–16. helyért: Új-Zéland–Dél-Afrika (9.50), Franciaország–Japán (11.10), nyolcaddöntő: Görögország–Kanada (12.30), Hollandia–Kazahsztán (16.30), Magyarország–USA (17.50), Kína–Brazília (19.10).

Az úszóversenyek vasárnap reggel a női 100 pillangó selejtezőjével kezdődnek, a délután folyamán pedig érmekért 400 gyorson és a 4 × 100-as gyorsváltóban vetélkednek mindkét nem képviselői. Férfi 400 gyorson Stjepanović a 6. legjobb idei eredménnyel rajtol, női 200 vegyesen Hosszú a legjobb, Jakabos a 8. idővel érkezett. Férfi 100 mellen Gyurta a 8., Szilágyi Csaba a 11. eredménnyel rajtol, 50 pillangón Cseh és Lenđer lép fel, női 400 gyorson Kapás Boglárka, női 100 pillangón pedig Szilágyi Lilian akár a döntőre is jó lehet.

Az úszóvilágcsúcsért külön is fizetnek

Két és fél millió dollárt osztanak szét a kazanyi vizes világbajnokság vasárnap rajtoló nagymedencés úszóversenyeinek legjobbjai között. A vízi sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA honlapjának híre szerint a két és fél millió dollárból a 42 úszószám első nyolc helyezettje részesül, méghozzá olyan formában, hogy a dobogósok közül az első helyezettnek húszezer dollár dukál, az ezüstéremhez tizenötezer, a bronz mellé pedig tízezer jár. A negyedik pozíció valamennyi döntőben ötezer dollárt ér, az ötödik négy-, a hatodik három-, a hetedik kétezer, a nyolcadik pedig ezer dollárral gazdagodik. A FINA külön premizálja a rekordereket: minden egyes világcsúcsért harmincezer dollárt fizet felállítójának.

A jutalmazás mértéke jelentősen nőtt a korábbi csúcsesemények legjobbjainak honorálásához képest. A prémiumosztás nyitányán, a 2007-es melbourne-i világbajnokságon például még csak a dobogósok kaptak pénzt is érmeik mellé. A 2013-as barcelonai vb-n már az egyes versenyszámok első hat helyezettjét díjazták, s most részesül a finálék mind a nyolc résztvevője nemcsak erkölcsi, hanem anyagi elismerésben is. Az oroszországi vb egészét 5,5 millió dollárral finanszírozza a nemzetközi szövetség. A nagymedencés úszók mellett külön pénzdíj jár a nyílt vízieknek is: ők – számonként az első nyolc helyezett – összesen 420 ezer dollárral kalkulálhatnak. A mű- és toronyugrók összhonoráriuma 907 ezer dollár, a műúszóké 893 ezer, a vízilabdázók között felosztható összeg pedig 720 ezer dollárra rúg.

Vízilabda, nők, 3. forduló, A csoport: Kazahsztán–Új-Zéland 14:4, B csoport: Ausztrália–Hollandia 8:6, Görögország–Dél-Afrika 20:4, D csoport: Oroszország–Kína 9:9.

Vízilabda, férfiak, 3. forduló, C csoport: Kazahsztán–Dél-Afrika 14:3, Magyarország–Argentína 21:4, D csoport: Szerbia–Ausztrália 10:9, Montenegró–Japán 16:10.

Műugrás, nők, torony: 1. Hjang Kim Kuk (Észak-Korea) 397,05, 2. Ren Csian (Kína) 388,00, 3. Pandelela Rinong Anak Pamg (Malajzia) 385,05.

Műúszás, női duett: Iscsenko, Romasina (Oroszország) 98,2000, 2. Huang, Szun (Kína) 95,9000, 3. Ananaszova, Volosina (Ukrajna) 93,6000, vegyes duett: Valitova, Malcev (Oroszország) 91,7333, 2. Underwood, May (USA) 91,4467, 3. Perrupato, Minisini (Olaszország) 89,3333.