2024. április 28., vasárnap

Továbbra is gyanúban a Magánosítási Ügynökség igazgatóbizottsági elnöke

Nem csillapodik a KRIK névre hallgató újvidéki tényfeltáró újságírói hálózat és a Privatizációs Ügynökség közleménycsatája, melyben az előbbi a Privatizációs Ügynökség igazgatóbizottságának elnökét azzal gyanúsítja, hogy vállalata révén az előzetes letartóztatásban levő Darko Šarić drogbáró embereivel tart fenn üzleti kapcsolatot.

Miután a Privatizációs Ügynökség sajtószolgálata a vádaskodásokra reagálva úgy nyilatkozott, hogy Muamer Redžović, az igazgatóbizottsági elnöke semmiféle üzleti kapcsolatot nem ápolt Darko Šarić embereivel, név szerint Radovan Štrpac ügyvéddel és Blaža Dedić üzletemberrel, és hogy nincs semmi köze a gajdobrai Jedinstvo mezőgazdasági birtok és a Trgopromet vállalat (amely a KRIK szerint Redžović többségi tulajdona) között kibontakozott ügyekhez, a KRIK újabb közleményben bizonyítékokkal igyekszik alátámasztani állítását. Amint írják, a KRIK által összegyűjtött dokumentumok megtalálhatóak az újságírói hálózat internetes oldalán. Ezek a hivatalos iratok azonban arról tanúskodnak, hogy a Trgopromet részvényeinek 14,04 százaléka Redžovićot illeti meg, míg Vujadin Janković (akit jelen pillanatban a pancsovai Azotara cégben elkövetett törvényellenességekkel gyanúsítanak) üzletember kezében a részvények 36,68 százaléka összpontosul, így ők ketten tekinthetők a cég többségi tulajdonosának. A dokumentumokból továbbá az is kiderül, hogy a Trgopromet 2013-ban írt alá szerződést a budvai Maestral Tours céggel, amely Blaža Dedić tulajdonában van. Ezzel a lépéssel a Trgopromet irányába kell a gajdobrai Jedinstvónak megfizetni a 40 milliós tartozását. A szóban forgó céget pedig 2010-ben „fagyasztotta” be az állam, ugyanis megalapozott a gyanú, hogy a vállalatot pénzmosásra és drogkereskedelemre használta Šarić és emberei – áll az újságírói hálózat közleményében.

Korábban a Privatizációs Ügynökség sajtószolgálata úgy fogalmazott, hogy a KRIK hamis információkat tett közzé, amellyel az igazgatóbizottság elnökét kívánja kellemetlen helyzetbe hozni.

Az újságírói hálózat egyetlen kijelentését sem cáfolták meg hivatalos adatokkal.