2024. május 3., péntek

Afrika mozgásban van

Barack Obama apja szülőhazájába látogatott

Barack Obama amerikai elnök pénteken érkezett meg Kenyába, apja szülőhazájába. Péntek délután az amerikai nagykövetség ellen 1988-ban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén helyezett el koszorút, az éjszakát pedig apja családjával töltötte. Szombaton egy üzleti fórumon vett részt, majd tárgyalt Uhuru Kenyatta kenyai elnökkel. Vasárnap, mielőtt továbbindult volna afrikai látogatása második állomására, Etiópiába, egy Nairobiban, a kenyai fővárosban található sportcsarnokban 4500 ember előtt tartott beszédet.

– Én annak az országnak az elnökeként vagyok itt, amely Kenyát fontos partnerének tekinti. Mint barát vagyok itt, aki azt szeretné, hogy Kenya sikeres legyen – hangoztatta az amerikai elnök.

A fiatalokhoz szólva Obama hangsúlyozta, hogy nincsenek határok, bármit elérhetnek, de a kenyaiaknak az országukat és a gazdaságukat saját személyes erőfeszítésükkel és felelősségük tudatában kell építeniük.

Az amerikai anyától és kenyai apától Hawaiiban született Barack Obama pénteken érkezett Kenyába, ahol 2009. évi hivatalba lépése óta először jár. Kenyában ma is számos rokona él, közöttük idős mostohanagyanyja is.

– Ide akartam jönni, mert Afrika mozgásban van, Afrika a világ egyik legnagyobb, legerősebben növekvő térsége – mondta az amerikai elnök Nairobiban szombaton, egy nemzetközi üzleti fórum megnyitóján.

– Az emberek kilábalnak a szegénységből, növekednek a jövedelmek, nő a középosztály, a fiatalok, mint önök, felhasználják az új technológiákat, hogy megváltoztassák az afrikai üzletvitelt – tette hozzá.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök is úgy vélte, hogy a Globális Vállalkozási Csúcstalálkozó elnevezésű üzleti fórum megszervezése is egészen más képet mutat Afrikáról, mint ahogyan a sajtóban általában lefestik.

– Az afrikai reménytelenségről szóló szólam hamis, sőt valójában sohasem volt igaz – mondta a kenyai elnök, amikor Obamával az oldalán megnyitotta a fórumot.

Barack Obama szombat délután Uhuru Kenyattával gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyalt. A találkozót követő közös sajtótájékoztatón Obama nem rejtette véka alá, hogy nem mindenben ért egyet a kenyai kormánnyal, különösen a homoszexuálisok jogainak kérdésében nem.

Kenyában akár 14 évi börtönbüntetéssel sújtható az azonos neműek nemi aktusa.
Obama saját, afrikai-amerikai származására rámutatva felidézte az Egyesült Államok rabszolgatartó és szegregációs múltját, és úgy fogalmazott: fájóan tisztában van azzal, hogy az amerikai történelemben a törvény nem mindig kezelte egyenlően az embereket.

– Amikor egy kormány elkezdi különbözőképpen kezelni a polgárait, akkor ez a rossz szokás elharapódzhat – tette hozzá.

A kenyai államfő kitérően válaszolt, azt mondta, „nem igazán a melegjogok jelentik a kenyaiaknak a legnagyobb aggodalmat”.

Az amerikai vezető a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban is hangsúlyozta az emberi jogok tiszteletben tartását. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet egy idei jelentése szerint az as-Shabaab terrorszervezet elleni fellépés keretében a kenyai hatóságok bírósági ítélet nélküli kivégzéseket, kínzást és más súlyos visszaéléseket követnek el. Kenyatta azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus „egzisztenciális fenyegetést” jelent Kenyára nézve. A kelet-afrikai országban az al-Kaidával kapcsolatban álló as-Shaabab 2013-ban egy nairobi bevásárlóközpont ellen véres merényletet hajtott végre, amelyben 67-en haltak meg. 2015 áprilisában 148 halottja volt az északkelet-kenyai garissai egyetemen elkövetett támadásnak.

Barack Obama a korrupció elleni fellépést is szorgalmazta, úgy vélekedett, hogy a korrupció lehet az egyik legnagyobb akadály, amely útjába állhat a kenyai gazdasági fejlődésnek.
Obamát mintegy húsz parlamenti képviselő és 200 amerikai befektető is elkísérte. Az első vállalkozási csúcstalálkozót 2010-ben tartották a Fehér Házban. A mostani az első alkalom, hogy a találkozót egy fekete-afrikai országban rendezik.