2024. május 1., szerda

Randalíroznak Királyhalmon a menekültek

éntek hajnalra feltörték a halottasház ravatalozóját – Az illetékesek egész napos őrszolgálat bevezetését ígérik

Több más település után most már Királyhalmon is egyre nagyobb problémát jelent a térségünkön áthaladó menekülthullám. Miután a múlt hét elején egy afgán állampolgárt megöltek, két másik személy pedig megsebesült egy verekedésben, az incidensek folytatódnak. A menekültek házakhoz mennek be, a határ közelében egy asszonyra rátámadtak, illetve, péntek hajnalban feltörték a falu temetőjének halottasházát. Tudni kell, hogy Királyhalmon a temető egyfajta gyülekezőhelynek, bázisnak számít. Innen indulnak útnak a menekültcsoportok a magyar határ irányába. Amikor kinn jártunk, nem volt ott senki, rend volt, még a szemét is el volt takarítva, de nem sokkal később a környéken egy több tíztagú menetoszlop volt látható, valószínűleg az újabb csoport, akik Szabadka felől érkeztek ide.

A helyszínen a Szerbiában való 72 órás tartózkodásra és mozgásra feljogosító papírok tucatjai voltak láthatók elhajítva a földön, amelyek tulajdonosai afganisztáni állampolgárok voltak.

Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség közgyűlésének elnöke a Facebook közösségi oldalon közzétette, hogy pénteken délután Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével és Aleksandar Vulin munkaügyi miniszterrel kilátogattak a temetőbe, ahol azt látták, hogy az éjszaka folyamán feltörték a halottasház három ajtaját.

A helyi közösség ígéretet kapott, hogy rövidesen 24 órás biztonsági szolgálatot vezetnek majd ott be.

Katona lapunknak nyilatkozva elmondta, a falun naponta mintegy 500-600 ember vonul át, akik nagy mennyiségű szemetet hagynak maguk után, az emberek meg félnek tőlük.

A helyi közösség első embere azt is közölte, hogy megkezdik a királyhalmi határszakasznál a kerítésépítést, és a tervek szerint napi 10 kilométer készül majd el. Emiatt valószínűleg más útvonalakat preferálnak majd a csempészek, úgyhogy a probléma várhatóan áttevődik más határ menti szakaszokra.